Veluwse Big Five van origami. Foto ter illustratie
Veluwse Big Five van origami. Foto ter illustratie

Veluwse wild en origami in Eerbeeks dorpshart

Algemeen

EERBEEK - Straks loopt er door Eerbeek een aangename wandelroute die de diverse plekken in het dorpshart verbindt. En gemarkeerd wordt door kunstzinnig vormgegeven kunstwerken van de ‘Big Five’ van Veluws wild en daarbij straatmeubels, hekwerken en verwijsborden in de vorm van origami (Japanse papiervouwkunst).

Dat tenminste, als het plan van Joep van Baast wordt uitgevoerd; stedenbouwkundig ontwerper bij Arcadis. De gemeente Brummen vroeg dat adviesbureau een eerste idee uit te werken om een herkenbare wandel- en fietsroute te ontwikkelen in het centrumgebied van Eerbeek.

Van Baast ziet een wandelroute (Wayfinding gedoopt) in de vorm van een acht voor zich. Die voert van het Elis Ligtleeplein, via het Kerstenterrein en de Stuijvenburchstraat naar de Wasacker en weer terug naar het Elis Ligtleeplein. Die route zou herkenbaar gemaakt kunnen worden met allerlei objecten als specifieke verharding van voet- en fietspaden, richtingaanwijzers en informatieborden. Maar ook door meubilair, speeltoestellen en hekwerken. Het doel is om bezoekers die bijvoorbeeld met de VSM stoomtrein aankomen op het Elis Ligtleeplein te verlokken een wandeling door Eerbeek te maken. En er te consumeren natuurlijk.

Van Baast zegt daarover: “Wij denken dat er kansen liggen door de identiteit van Eerbeek als papierdorp te combineren met de unieke ligging aan de rand van de Veluwe. Papier, en dan met name origami, willen we gebruiken als basismateriaal. Bijvoorbeeld voor straatmeubels, hekwerken en verwijsborden. Maar ook willen we kunstelementen toevoegen die te maken hebben met de Veluwe. Ons idee is om kunstwerken te plaatsen van de meest bekende dieren die op de Veluwe voorkomen. De Veluwse Big Five dus.” En bij die Big Five gaat het dan om de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos.

Wanneer ‘Wayfinding’ wordt gerealiseerd staat nog niet vast. Binnenkort hebben gesprekken over dit idee plaats met de lokale ondernemers en met de dorps- en wijkraden in Eerbeek. Ook kan iedereen binnenkort in het Servicepunt in Eerbeek een uitwerking van dit plan bekijken en een reactie geven. Als dit plan groen licht krijgt, dan wordt het in de komende jaren in stapjes uitgevoerd. Op het moment dat een bepaald deel van het centrum wordt aangepakt, wordt de ‘wayfinding‘ erin verwerkt. Een en ander vloeit voort uit de visie voor het Eerbeekse centrum die de gemeenteraad eind 2021 vaststelde, waarin de wens voor een logische routing en herkenbare beeldkwaliteit in het dorpshart als uitgangspunt is opgenomen.

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23