Veluwse Big Five van origami. Foto ter illustratie
Veluwse Big Five van origami. Foto ter illustratie

Veluwse wild en origami in Eerbeeks dorpshart

Algemeen

EERBEEK - Straks loopt er door Eerbeek een aangename wandelroute die de diverse plekken in het dorpshart verbindt. En gemarkeerd wordt door kunstzinnig vormgegeven kunstwerken van de ‘Big Five’ van Veluws wild en daarbij straatmeubels, hekwerken en verwijsborden in de vorm van origami (Japanse papiervouwkunst).

Dat tenminste, als het plan van Joep van Baast wordt uitgevoerd; stedenbouwkundig ontwerper bij Arcadis. De gemeente Brummen vroeg dat adviesbureau een eerste idee uit te werken om een herkenbare wandel- en fietsroute te ontwikkelen in het centrumgebied van Eerbeek.

Van Baast ziet een wandelroute (Wayfinding gedoopt) in de vorm van een acht voor zich. Die voert van het Elis Ligtleeplein, via het Kerstenterrein en de Stuijvenburchstraat naar de Wasacker en weer terug naar het Elis Ligtleeplein. Die route zou herkenbaar gemaakt kunnen worden met allerlei objecten als specifieke verharding van voet- en fietspaden, richtingaanwijzers en informatieborden. Maar ook door meubilair, speeltoestellen en hekwerken. Het doel is om bezoekers die bijvoorbeeld met de VSM stoomtrein aankomen op het Elis Ligtleeplein te verlokken een wandeling door Eerbeek te maken. En er te consumeren natuurlijk.

Van Baast zegt daarover: “Wij denken dat er kansen liggen door de identiteit van Eerbeek als papierdorp te combineren met de unieke ligging aan de rand van de Veluwe. Papier, en dan met name origami, willen we gebruiken als basismateriaal. Bijvoorbeeld voor straatmeubels, hekwerken en verwijsborden. Maar ook willen we kunstelementen toevoegen die te maken hebben met de Veluwe. Ons idee is om kunstwerken te plaatsen van de meest bekende dieren die op de Veluwe voorkomen. De Veluwse Big Five dus.” En bij die Big Five gaat het dan om de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos.

Wanneer ‘Wayfinding’ wordt gerealiseerd staat nog niet vast. Binnenkort hebben gesprekken over dit idee plaats met de lokale ondernemers en met de dorps- en wijkraden in Eerbeek. Ook kan iedereen binnenkort in het Servicepunt in Eerbeek een uitwerking van dit plan bekijken en een reactie geven. Als dit plan groen licht krijgt, dan wordt het in de komende jaren in stapjes uitgevoerd. Op het moment dat een bepaald deel van het centrum wordt aangepakt, wordt de ‘wayfinding‘ erin verwerkt. Een en ander vloeit voort uit de visie voor het Eerbeekse centrum die de gemeenteraad eind 2021 vaststelde, waarin de wens voor een logische routing en herkenbare beeldkwaliteit in het dorpshart als uitgangspunt is opgenomen.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 4 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43