Afbeelding

Weerstand tegen komst benzinestation

Algemeen

BRUMMEN - De vuurwerkramp in Enschede blijkt ook gevolgen te hebben voor Brummen. Brandbare bedrijvigheid moest uit dorpen en woonwijken geweerd moest worden. Een van de benzinepompen uit Brummen wilde wel naar het buitengebied. B&W vonden dat toen wel een goed idee, maar dan moest het wel duurzaam en landschappelijk ingepast worden.

Na jaren ligt er nu een plan om een groot benzinestation te bouwen op De Hogenenk. Er moet 200 meter hoge uilenwal voor weg, het asfalt komt tot op de kavelgrens met een biologische tuinderij en de duurzame plannen voor waterstof en elektriciteit zijn boterzacht. De bewoners van De Hogenenk (Stichting Hogenenk), de eigenaar van het land er pal naast (Stichting Het Anker) en alle medewerkers van de biologische tuinderij (De Meander) maken zich grote zorgen.  Het huidige plan voorziet in een bemand pompstation met aanvullende functies zoals een tankshop, horeca, een autowasstraat en kantoorruimte. De provincie wil ook de rotonde verbeteren om de verkeersdoorstroming te bevorderen. Dit heeft ertoe geleid dat de ontsluiting van het tankstation op minimaal 150 meter vanaf de rotonde is gesitueerd. 

Stichting Hogenenk heeft een eigen visie ‘Levend Land Goed’ opgesteld, welke aan de gemeente is aangeboden. De stichting heeft recent verzocht om de grondwallen naast de Kwazenboschweg een beschermde status te geven. Dat verzoek wordt mede gesteund door Landschapsnetwerk Brummen en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Door de realisatie van het tankstation wordt agrarische grond aan de huidige functie onttrokken naast andere grootschalige initiatieven die leiden tot een afname aan agrarische gronden, zoals zonneparken of natuurontwikkelingen.  Op het stuk grond van Stichting Het Anker is nog nooit kunstmest of een chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt en daar worden al 73 jaar lang biologisch-dynamische groenten geteeld. Een tankstation pal naast deze akker zal ten koste gaan van de geloofwaardigheid van De Meander als producent van gezonde groentes maar ook van de biodiversiteit wat betekent minder vogels, reeën, hazen, vleermuizen en ringslangen. De Provincie heeft juist op De Hogenenk grond gekocht om tegemoet te komen aan natuuropgaven. Een tankstation toestaan betekent dat elders in de gemeente minder stikstofruimte is, concreet betekent dit minder huizen bouwen of minder mogelijkheden voor boeren. Er is inmiddels een handtekeningenaktie opgestart tegen de bouw van het pompstation. Meer informatie vind je op www.onseerbeekbrummen.nl

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 11 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 11 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 12 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 13 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 13 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 13 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03