Afbeelding

Dure extra ingreep vuilstort Doonweg om milieuschade te voorkomen

Algemeen

EERBEEK - De voormalige vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek krijgt een extra afdeklaag. En er worden maatregelen genomen om te verhinderen dat regenwater vanaf de stort in de bodem terechtkomt. Dit, om milieuschade – en onrust - rond de vuilstort de wereld uit te helpen. Dinsdagavond werden omwonenden en beangstellenden, waaronder vele plaatselijke politici, hierover geïnformeerd.

De vuilstort ligt al lange tijd onder vuur. Nadat er een laag staalslakken was aangebracht, afkomstig van Tata Steel, ontstonden bij hevige regenval plassen met een wit ‘goedje’, werd een rotte eierenlucht geroken en ontstonden geruchten over illegale stort. Dit leidde tot extra onderzoek en een plan van aanpak.

Het onderzoek heeft volgens onderzoeksbureau Arcadis niet geleid tot alarmerende conclusies. ‘We hebben een scala aan stoffen onderzocht op aanwezigheid in het grondwater. Van geen enkele stof zijn verontrustende of sterk afwijkende waarden gemeten,’ zei onderzoeker Bas Schalks.

Dat neemt niet weg dat instanties erkennen dat de vuilstort niet volgens de regels is afgedekt. Vandaar een plan van aanpak voor een definitieve oplossing. De stort wordt opnieuw afgedekt met een water- en gasdichte folie en een dikke laag aarde. Een deskundige stelde het zich voor als ‘een grote paraplu om de stort droog te houden.’ Dit was sowieso al de bedoeling rond 2045 maar wordt dus nu vervroegd. Maar wanneer is nog de vraag. ‘Dat kan nog jaren duren. Eerst moet de inklinking van de stort tot stilstand komen,’ was hiervoor de verklaring. Dat inklinken komt door het enorme gewicht van de staalslakken waarmee de stort nu is afgedekt. Problematisch is ook dat de 19.000 zonnepanelen die op de stort liggen, tijdelijk verwijderd moeten worden.

In afwachting van de definitieve afdichting wordt op kortere termijn de sloot die nu te ver verwijderd rondom de stort ligt, verplaatst. Het afstromende regenwater wordt dan beter opgevangen. In verband hiermee moet de bestaande bergingsvijver aan de zijde van camping Robertsoord fors vergroot worden. Al dit opgevangen regenwater wordt afgevoerd naar de waterzuivering van Industriewater Eerbeek waar het wordt gereinigd.

De kosten van het plan worden vooralsnog geschat op zo’n 10 miljoen euro. Dit komt voor rekening van de eigenaren van de vuilstort, dus de papierfabrieken. Het gehele plan moet nog wel worden uitgewerkt en preciezer doorgerekend. De korte termijnmaatregelen wil men medio volgend jaar uitvoeren, behoudens eventuele procedures. De afdekking komt pas veel later in beeld.

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23