Afbeelding

Dure extra ingreep vuilstort Doonweg om milieuschade te voorkomen

Algemeen

EERBEEK - De voormalige vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek krijgt een extra afdeklaag. En er worden maatregelen genomen om te verhinderen dat regenwater vanaf de stort in de bodem terechtkomt. Dit, om milieuschade – en onrust - rond de vuilstort de wereld uit te helpen. Dinsdagavond werden omwonenden en beangstellenden, waaronder vele plaatselijke politici, hierover geïnformeerd.

De vuilstort ligt al lange tijd onder vuur. Nadat er een laag staalslakken was aangebracht, afkomstig van Tata Steel, ontstonden bij hevige regenval plassen met een wit ‘goedje’, werd een rotte eierenlucht geroken en ontstonden geruchten over illegale stort. Dit leidde tot extra onderzoek en een plan van aanpak.

Het onderzoek heeft volgens onderzoeksbureau Arcadis niet geleid tot alarmerende conclusies. ‘We hebben een scala aan stoffen onderzocht op aanwezigheid in het grondwater. Van geen enkele stof zijn verontrustende of sterk afwijkende waarden gemeten,’ zei onderzoeker Bas Schalks.

Dat neemt niet weg dat instanties erkennen dat de vuilstort niet volgens de regels is afgedekt. Vandaar een plan van aanpak voor een definitieve oplossing. De stort wordt opnieuw afgedekt met een water- en gasdichte folie en een dikke laag aarde. Een deskundige stelde het zich voor als ‘een grote paraplu om de stort droog te houden.’ Dit was sowieso al de bedoeling rond 2045 maar wordt dus nu vervroegd. Maar wanneer is nog de vraag. ‘Dat kan nog jaren duren. Eerst moet de inklinking van de stort tot stilstand komen,’ was hiervoor de verklaring. Dat inklinken komt door het enorme gewicht van de staalslakken waarmee de stort nu is afgedekt. Problematisch is ook dat de 19.000 zonnepanelen die op de stort liggen, tijdelijk verwijderd moeten worden.

In afwachting van de definitieve afdichting wordt op kortere termijn de sloot die nu te ver verwijderd rondom de stort ligt, verplaatst. Het afstromende regenwater wordt dan beter opgevangen. In verband hiermee moet de bestaande bergingsvijver aan de zijde van camping Robertsoord fors vergroot worden. Al dit opgevangen regenwater wordt afgevoerd naar de waterzuivering van Industriewater Eerbeek waar het wordt gereinigd.

De kosten van het plan worden vooralsnog geschat op zo’n 10 miljoen euro. Dit komt voor rekening van de eigenaren van de vuilstort, dus de papierfabrieken. Het gehele plan moet nog wel worden uitgewerkt en preciezer doorgerekend. De korte termijnmaatregelen wil men medio volgend jaar uitvoeren, behoudens eventuele procedures. De afdekking komt pas veel later in beeld.

Uit de krant

Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 51 minuten geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 1 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 1 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 20 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 20 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 23 uur geleden
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 23 uur geleden
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13
Afbeelding
Paasgroet van de Zonnebloem Algemeen 26 mrt, 13:48