Afbeelding

Kou in school dreigt door kapotte warmtepomp

Algemeen

EERBEEK - De nog maar vier jaar oude warmtepomp van het scholencluster Lorentzstraat in Eerbeek is al kapot. Een back-up systeem houdt nu het gebouw warm, maar het is zaak de warmtepomp zo snel mogelijk te vervangen. Omdat de back-up onvoldoende warmte genereert, is er ook risico van salmonella vorming bij de douches van de sportzaal. De vervanging kost Brummen 75.000 euro. De gemeente probeert het bedrag op aannemer Koopmans die de scholen bouwde te verhalen.

Een warmtepomp heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Sinds de oplevering van de scholen vier jaar geleden zijn er echter continu problemen met het functioneren van de warmtepomp geweest. Onlangs is gebleken dat de warmtepomp inmiddels helemaal defect is vanwege een kapotte compressor. Dat de pomp nu al helemaal defect is, is zeer ongebruikelijk. De aannemer is regelmatig op de hoogte gesteld van het niet goed functionerende warmte terugwinsysteem. Maar hij wijst iedere verantwoordelijkheid af. De schoolbesturen maken hierdoor veel extra kosten, omdat het systeem iedere twee maanden gereset moet worden door een onderhoudspartij.

Het schoolbestuur wil daarom een nieuwe warmtepomp laten plaatsen plus vergoeding van de onnodig veel extra uitgaven voor onderhoud van het systeem en kosten voor nader onderzoek.
De gemeente is volgens de Verordening Voorziening Huisvesting Onderwijs verantwoordelijk voor het opleveren van een nieuw goed functionerend schoolgebouw. Vergoeden van de extra gemaakte en nog te maken kosten voor een goed functionerende warmtepomp is daarom van belang.

Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de warmtepomp te vervangen en de kosten voor te schieten. Een juridisch traject richting de aannemer wordt gestart.

Op dit moment wordt de school nog wel enigszins verwarmd door een back-up systeem. Na een onafhankelijk onderzoek om te beoordelen wat er nu precies aan de hand is en wat de oorzaak van de problemen is, wordt de warmtepomp met spoed vervangen. Dit is ook noodzakelijk vanwege de aangrenzende gymzaal. Op dit moment is de watertemperatuur namelijk niet hoog genoeg om legionella te voorkomen. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Mocht zich legionella ontwikkelen dan zal het een tijdje niet mogelijk zijn om gebruik te maken van de douches van de gymzaal. Het onafhankelijk onderzoek is belangrijk vanwege het juridische geschil met de aannemer.

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03