World Cleanup Day in Brummen en Eerbeek.
World Cleanup Day in Brummen en Eerbeek.

Dorpen weer een stukje schoner

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - Brummen en Eerbeek zijn weer een hele bult afval lichter. Dankzij groepen vrijwilligers die het zompige weer zaterdag trotseerden en in oranje hesjes gehuld en met grijpers en plastic zakken in de hand de dorpen introkken om zwerfafval te verzamelen. Dat resulteerde in tientallen vuilniszakken vol blikjes, flesjes en ander verpakkingsmateriaal.

Ze deden dat in het kader van de zogeheten World Cleanup Day, een initiatief dat in 2008 in Estland is ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit idee is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers in meer dan 190 landen.

In Eerbeek zijn de terreinen bij de drie supermarkten zijn aangepakt en een groot aantal straten rondom de Stuijvenburchstraat. Maar ook buiten het centrum en langs de spoorlijn is er opgeruimd.

De jongste deelnemer was dit keer de 6-jarige Ryan. De coördinatoren van de opruimactie Roy en Claudia Copping geven hem een dikke pluim. “Hoe fijn zou het zijn als er volgende keer meer mensen zijn die met hun (klein)kind(eren) zouden deelnemen. Immers: jong geleerd is oud gedaan.” Ryan was in ieder geval hartstikke enthousiast.

Er hoeft met helpen opruimen overigens niet tot de volgende Cleanup dag te worden gewacht. De werkgroep Brummen Zonder ZwerfVuil loopt maandelijks een ronde door het dorp en het buitengebied. De ene keer op de tweede donderdag van de maand, de andere keer op de tweede zaterdag van de maand. Vanuit de gemeente ontvangt iedere deelnemer een vuilniszak, een ring om de vuilniszak open te houden of een karretje, een grijpstok en handschoenen.

In Eerbeek staat voor 26 november een opruimronde op de rol. Voor mee info zie: https://www.facebook.com/Eerbeekschoon/ en https://dorpsraadbrummen.nl/werkgroepen/

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03