LCE Art Impression
LCE Art Impression

Provincie stelt ontwerp bestemmingsplan vast

Algemeen

EERBEEK - Volgende week dinsdag stelt Gedeputeerde Staten naar verwachting het concept ontwerp van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vast voor de vestiging van het Logistiek Centrum Eerbeek achter het bedrijventerrein aan de Kollergang. In december volgt de mogelijkheid voor iedereen om zienswijzen in te dienen. In mei koos het provinciebestuur van Gelderland definitief voor die locatie de vestiging van het LCE.

Het Logistiek centrum Eerbeek wordt door de drie papierfabrieken (DJP De Hoop, DS Smith Packaging en Folding Boxboard Eerbeek) noodzakelijk geacht om te kunnen groeien. Tevens moet het centrum de verschillende opslaglocaties in en om Eerbeek bundelen tot een centrum. Het moet zorgen voor efficiëntere opslag voor de papierfabrieken.

Bij de keuze voor dit terrein heeft de provincie de voorwaarde gesteld dat het pendelverkeer van en naar het nieuwe LCE elektrisch moet worden. Dit zorgt in de kern van Eerbeek voor minder lawaai en fijnstof van vrachtwagens. Het elektrisch vervoer is onderdeel van de plannen van de industrie om te verduurzamen. De papierindustrie is een grootverbruiker van gas en wil zoveel mogelijk overstappen op elektriciteit. Zo willen ze de stikstof en CO2 uitstoot verminderen.

Het gebied achter het bedrijventerrein aan de Kollergang is eigendom van de gemeente Brummen en heeft de bestemming bos. Die bestemming moet gewijzigd worden. De provincie Gelderland maakt in dit geval en provinciaal ruimtelijk plan. Dat heet een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Het PIP is hetzelfde als een bestemmingsplan, maar dan van de provincie. Waar een Provinciaal Inpassingsplan gaat gelden, komt het bestemmingsplan te vervallen dat er eerst was.

Als 27 september GS het Provinciaal Inpassingsplan heeft vastgesteld, wordt het vrijgeven voor het wettelijke vooroverleg. Dit is een “interne” stap. Het PIP wordt formeel gedeeld met partners van de provincie zoals de gemeenten. Deze kunnen reageren op het concept plan. Ook de Staten worden hierover geïnformeerd. In december zal vervolgens het ontwerp PIP worden vrijgegeven voor de ter inzage legging. Dan kan iedereen een zienswijze indienen.

De noodzaak voor de bouw van een logistiek centrum wordt in Eerbeek niet door iedereen gedeeld. Ook tegen de kap van een groot bosgebied is veel weerstand. Met spanning wordt gekeken hoe het provinciebestuur de kap van dat bosgebied gaat compenseren. Gelderland heeft al een aanzienlijke wachtlijst waarop terreinen staan die inmiddels een nieuwe bestemming hebben gekregen, de bomen zijn gekapt, maar waar nog geen compensatie is gevonden.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 4 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 5 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 6 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 7 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03