Witte drap na flinke regenbuien.
Witte drap na flinke regenbuien.

OM onderzoekt vervuiling vuilstort Doonweg

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK – Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de vervuiling die is ontstaan rondom de voormalige vuilstort van de papierindustrie aan de Doonweg. Het Functioneel Parket is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit.

Diverse aangiften van omwonenden, ingediend bij het Waterschap Veluwe IJssel en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, brachten het dossier op het bureau van het OM. Op dit moment willen het OM, Waterschap en de Inspectie leefomgeving geen informatie verstrekken over de voortgang van het onderzoek.

15.000 zonnepanelen

Tot 2019 was de berg aan de Doonweg alleen een voormalige vuilstort. Sinds hij is afgedekt met tonnen staalslakken van Tata Steel teneinde 15.000 zonnepanelen solide te plaatsen, staat de berg centraal in een complex dossier. De gebruikte staalslakken gedragen zich niet zoals verwacht. In regenwater lossen calciumhydroxide en zware metalen op. Uitgangspunt was dat de staalslakken uitharden zodat een ondoordringbare laag ontstaat. Centraal in dat dossier staat verder de vraag of de manier waarop de staalslakken zijn gebruikt wel volgens door de leverancier van de slakken opgestelde regels is uitgevoerd. Omwonenden zetten ook vraagtekens bij het functioneren van de toezichthoudende diensten, die in afwijking van die regels een maatwerkoplossing hebben goedgevonden.

Geen rol voor burgemeester

Bij de burgemeester van Brummen, Alex van Hedel, kloppen regelmatig burgers aan. Ze maken zich zorgen en zien geen vooruitgang. Begin volgende week gaat ook de Brummense raadsfractie van GroenLinks bij de burgemeester op gesprek.

Van Hedel begrijpt die zorgen en zou graag zelf aan de slag gaan om aan een oplossing te werken, maar zo is het niet geregeld. “Toezicht op huidige en voormalige stortplaatsen berust bij de provincies,” aldus de burgemeester. “Die verantwoordelijkheid ligt in Gelderland bij Gedeputeerde Staten. GS laat zich adviseren door de Omgevingsdienst. Hoewel de voormalige stort in de gemeente Brummen ligt, kan ik alleen maar aandringen op spoed bij die diensten en natuurlijk bij de eigenaar van het terrein, de industrie.” Hoewel Van Hedel graag zou zien dat het proces sneller zou verlopen, heeft hij toch de indruk dat door de partijen gewerkt wordt aan een duurzame oplossing. Dat nu ook het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, maakt het dossier volgens Van Hedel niet complexer en werkt niet vertragend. “Alle partijen doen hun eigen werk,” aldus de burgemeester.

Weinig mededeelzaam

Het moge zo zijn dat het onderzoek van het OM niet voor vertraging van een definitieve aanpak van de stort zorgt, wel duidelijk is dat partijen op dit moment weinig mededeelzaam zijn. In het voorjaar trad de papierindustrie naar buiten met een plan om, op advies van ingenieursbureau Arcadis, de stort zo mogelijk met plastic af te dekken. Die plannen zijn ter beoordeling voorgelegd aan de Omgevingsdienst. Die dienst heeft het Arcadis-rapport ter beoordeling voorgelegd aan een extern adviseur. In het voorjaar en zomer zijn die bevindingen besproken met de industrie. Het resultaat van die gesprekken is nog niet bekend.

De Omgevingsdienst wil zelf nog niet reageren op het Arcadis-rapport. De dienst is ook niet bereid om zonder voorwaarden vooraf inzage te geven in de (door de extern deskundige) opgestelde reactie. De visie van de omgevingsdienst wordt eerst met het bestuur (provincie en gemeente) en met de politiek gedeeld en daarna met de media. Of en wanneer omwonenden door de Omgevingsdienst worden geïnformeerd, is niet bekend.

Informatie over voortgang

Richard Feith, woordvoerder van de eigenaren van de vuilstort, verwacht dat hij in de loop van september, wellicht begin oktober, omwonenden een informeren over de voortgang. “Het liefst wil de industrie de vuilstort definitief en zorgvuldig sluiten. Maar we weten niet of de berg nog inklinkt en ook niet welke gevolgen dat gaat hebben op de afdeklaag,” aldus Feith. “We willen er zeker van zijn dat de afdekking met plasticfolie na een aantal jaren niet gaat scheuren. Een definitieve oplossing is kostbaar, de industrie is bereid dat te betalen, maar wil wel zekerheid dat definitief ook definitief zal zijn.”

Burgers, politiek en gemeentebestuur wachten op definitieve oplossing

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00