Logo brummensnieuws.nl
<p>Veerbaas Dirk Wijers: &quot;Laag maar n&iacute;et zoals in 1963&quot;. Foto: HenkJan de Looff</p>

Veerbaas Dirk Wijers: "Laag maar níet zoals in 1963". Foto: HenkJan de Looff

We zijn gewoon in de vaart

BRUMMEN/ BRONKHORST - “Het water staat laag, maar nog niet zo laag als in 1963”. Toch komt de bodem letterlijk in zicht als er een schip langs vaart en door de zuiging de waterstand nóg lager maakt.

“Veerpont Bronkhorst. We zijn gewoon in de vaart”. Met die woorden neemt veerbaas Dirk Wijers de ponttelefoon op. “De hele dag gaat die telefoon. Telkens dezelfde vraag, maar we varen nog gewoon hoor” zegt hij. In 1952 geboren en altijd aan de IJssel gewoond heeft Wijers het water al vaker laag én hoog zien staan. In 1963 lag de oude pont letterlijk op het droge. Hij kon om de pont van zijn vader heenlopen. Zover is het nog niet. “Vandaag staat het water nog op plus twee maar dat kan aan het einde van de dag al nul, en morgen min twee zijn”.
Voorlopig vaart Wijers nog heen en weer tussen Brummen en Bronkhorst. Hij ziet wel dat het aantal dagjesmensen afneemt, misschien ook wel omdat er in de pers een bericht was verschenen dat diverse ponten niet meer voeren.

Met veel plezier zet hij zijn passagiers over met zijn 90 jaar oude kabelveer. Het is echter voor Dirk Wijers tijd geworden het roer over te dragen. De pont staat inmiddels vier jaar te koop. Het water zal ondanks de huidige droogte Brummen van Bronkhorst blijven scheiden. “Het moet even flink spoken boven Duitsland met veel onweer en water, dan komt er weer flink wat water in de IJssel en dat hebben we hard nodig!” aldus de pontbaas.

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: