Foto: HenkJan de Looff
Foto: HenkJan de Looff

Joop Breukink benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Algemeen

TOESPRAAK: Burgemeester van Hedel

“Dames en heren, jongens en meisjes,

Het is voor mij als burgemeester van deze mooie gemeente Brummen, waarin Rijvereniging en Ponyclub De Ijsselruiters een prominente rol vervullen in het verenigingsleven een grote eer om voor deze Gelderse Kampioenschappen uitgenodigd te zijn en ook even het woord te mogen voeren.

Niet zo lang geleden sprak ik enkele bestuursleden en heb hen aangegeven dat ik eigenlijk weinig wist vaan paarden. Ik weet dat het edele dieren zijn, een hoofd hebben in plaats van een kop, en 4 benen in plaats van poten. Verder reikt mijn kennis niet.

Mijn eerste en laatste ervaring met een paard was toen ik nog een jonge jongen was. Mijn vriendje had een paard èn een knappe zus. Terwijl zij het paard zadelden, moest ik de teugels vasthouden en ik mocht vooral niet loslaten. Ik hield niet het paard in de gaten, maar vooral de knappe zus. Zo zag ik dus niet dat het paard met zijn kont, of moet ik bij zo’n edel dier ‘bips’ zeggen, met zijn bips tegen de ruit van het kippenhok duwde. De ruit knapte, het paard schrok en zette het op een lopen. Omdat ik vooral niet mocht loslaten, werd ik 50 meter meegesleurd, alvorens we tot stilstand kwamen. Ik heb dus geen relatie met paarden, en tot een relatie met die knappe zus is het ook niet gekomen.

Waar ik wel verstand van heb, en waarvoor ik vooral heel veel waardering heb, is vrijwilligers in het verenigingsleven. Zij zijn het cement in onze samenleving, zij brengen en houden verenigingen in leven, zij dragen bij aan het welzijn van heel veel mensen, volwassenen en kinderen. Of het nu gaat over een voetbalvereniging, een vogelvereniging of een rijvereniging.

Als voorbeeld noem ik de heer Joop Breukink.

  • De heer Breukink is bijvoorbeeld al zo’n 25 jaar penningmeester bij de Vogelvereniging De Edelzanger en daarnaast verzorgt hij samen met zijn echtgenote Marietje de jaarlijkse tentoonstelling.
  • Daarnaast is hij ook al zo’n 40 jaar lid van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken, heeft hij vele wedstrijden gefloten en werd hij als speler van het SZO-voetbalteam meermaals Nationaal Kampioen.
  • En voor u allen als paardensportliefhebbers, kan ik u meedelen dat Joop Breukink al meer dan 60 jaar lid is van De IJsselruiters, als ruiter, als jurylid, als official en zeer gewaardeerd vrijwilliger. Daar waar u mij alles kunt wijsmaken over paarden, dat zal u bij Joop Breukink niet lukken.
  • Altijd in de weer voor de vereniging, vrijwillig, in weer en wind, opbouwen en afbreken van parcours, bodemonderhoud, sneeuwschuiven (zal vandaag niet nodig zijn geweest), materiaalonderhoud, et cetera, et cetera.
  • In 206 heeft hij zelfs de licentie I&R-controleur behaald bij de KNSH met als gevolg controleur zijn bij grote wedstrijden.

De rijvereniging en ponyclub De IJsselruiters bestaat in 2026 100 jaar. Mede dankzij de vrijwillige inzet, betrokken en deskundigheid van Joop Breukink.

Ik ben hier om van u een luid applaus te ontlokken als blijk van waardering voor zijn grote verdiensten. APPLAUS

En......., deze decennialange verdiensten, deze inzet, deze betrokkenheid, deze deskundigheid is verder bekend geworden dan bij u, verder bekend geworden dan in Brummen.

Het is mij een grote eer u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om Joop Breukink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mag ik Joop Breukink naar voren vragen om de versierselen in ontvangst te nemen?”

Uit de krant

Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 7 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 8 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 8 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 8 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20