Burgemeester: boerenprotest was in orde

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - De demonstraties van boeren tegen het stikstofbeleid de afgelopen weken bij het gemeentehuis van Brummen en de Coldenhovenseweg in Eerbeek zijn ordelijk en in goed overleg verlopen. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel. Hij is minder te spreken over de Nederlandse vlaggen, die her en der ondersteboven worden opgehangen.

Van Hedel: “Voor beide acties was geen vergunning aangevraagd. Maar goed: ik heb met de demonstranten gesproken en begrijp ook hun zorgen. Dat betekent niet dat vervolgens alles kan, maar de demonstrerende boeren hebben zich gewoon netjes gedragen. Zo waren er bijvoorbeeld op de dag van de demonstratie in Eerbeek twee begrafenissen in Molukse kringen, waarbij de aanwezigen ook via de Coldenhovenseweg naar de begraafplaats moesten. Ik vond dat die mensen op geen enkele manier hinder mochten ondervinden van de actie. Dat hebben de boeren ook gerespecteerd. De muziek ging uit en er is telkens iemand bij de trekkers die de weg blokkeerden gebleven om die aan de kant te zetten als dat nodig was. Dat laatste was overigens ook al van belang om eventuele hulpdiensten de mogelijkheid te geven bij de bedrijven te komen. De boeren hebben verder vetrekkende vrachtwagens laten gaan. Inkomend verkeer kon niet bij de fabrieken komen, maar naar ik begrepen heb, hadden bedrijven over het algemeen voldoende voorraad om te kunnen doordraaien.”

Ook de demonstratie bij het gemeentehuis verliep ordelijk, alleen eindigde een feestje ter gelegenheid van het afscheid van enkele ambtenaren die met pensioen gingen een uur eerder dan gepland.

Van Hedel: “Ik heb alleen geconstateerd dat ook beroepsdemonstranten zich tussen de boeren hadden genesteld. Toen ik met enkele landbouwers in gesprek was mengde een persoon zich daarin, die duidelijk maakte dat ze corona onzin vindt, premier Rutte niet deugt enzovoort. Dat gesprek hebben we dus maar snel afgekapt. Ik denk dat het niet in belang van de boeren is dat dit soort mensen zich met de acties bemoeien.”

Al heeft Van Hedel begrip voor de boerenacties, minder is hij te spreken over het gebruik van de Nederlandse vlag als demonstratiemiddel. Als op veel plaatsen in Nederland wapperde de driekleur ook in Brummen op zijn kop aan onder meer lantaarnpalen. Van Hedel: “De vlag heeft een grote symbolische waarde. Voor veteranen bijvoorbeeld. Maar ook bij momenten van rouw als we hem halfstok hangen. Ik denk dat je de vlag moet respecteren. Ik heb onze handhavers dan ook gevaagd vlaggen die zo zijn opgehangen te verwijderen.”

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48