Burgemeester: boerenprotest was in orde

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - De demonstraties van boeren tegen het stikstofbeleid de afgelopen weken bij het gemeentehuis van Brummen en de Coldenhovenseweg in Eerbeek zijn ordelijk en in goed overleg verlopen. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel. Hij is minder te spreken over de Nederlandse vlaggen, die her en der ondersteboven worden opgehangen.

Van Hedel: “Voor beide acties was geen vergunning aangevraagd. Maar goed: ik heb met de demonstranten gesproken en begrijp ook hun zorgen. Dat betekent niet dat vervolgens alles kan, maar de demonstrerende boeren hebben zich gewoon netjes gedragen. Zo waren er bijvoorbeeld op de dag van de demonstratie in Eerbeek twee begrafenissen in Molukse kringen, waarbij de aanwezigen ook via de Coldenhovenseweg naar de begraafplaats moesten. Ik vond dat die mensen op geen enkele manier hinder mochten ondervinden van de actie. Dat hebben de boeren ook gerespecteerd. De muziek ging uit en er is telkens iemand bij de trekkers die de weg blokkeerden gebleven om die aan de kant te zetten als dat nodig was. Dat laatste was overigens ook al van belang om eventuele hulpdiensten de mogelijkheid te geven bij de bedrijven te komen. De boeren hebben verder vetrekkende vrachtwagens laten gaan. Inkomend verkeer kon niet bij de fabrieken komen, maar naar ik begrepen heb, hadden bedrijven over het algemeen voldoende voorraad om te kunnen doordraaien.”

Ook de demonstratie bij het gemeentehuis verliep ordelijk, alleen eindigde een feestje ter gelegenheid van het afscheid van enkele ambtenaren die met pensioen gingen een uur eerder dan gepland.

Van Hedel: “Ik heb alleen geconstateerd dat ook beroepsdemonstranten zich tussen de boeren hadden genesteld. Toen ik met enkele landbouwers in gesprek was mengde een persoon zich daarin, die duidelijk maakte dat ze corona onzin vindt, premier Rutte niet deugt enzovoort. Dat gesprek hebben we dus maar snel afgekapt. Ik denk dat het niet in belang van de boeren is dat dit soort mensen zich met de acties bemoeien.”

Al heeft Van Hedel begrip voor de boerenacties, minder is hij te spreken over het gebruik van de Nederlandse vlag als demonstratiemiddel. Als op veel plaatsen in Nederland wapperde de driekleur ook in Brummen op zijn kop aan onder meer lantaarnpalen. Van Hedel: “De vlag heeft een grote symbolische waarde. Voor veteranen bijvoorbeeld. Maar ook bij momenten van rouw als we hem halfstok hangen. Ik denk dat je de vlag moet respecteren. Ik heb onze handhavers dan ook gevaagd vlaggen die zo zijn opgehangen te verwijderen.”

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 5 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 7 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 8 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 8 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 8 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 8 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 8 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 9 uur geleden