Logo brummensnieuws.nl

SWB en gemeente pakken huisbezoeken weer op

BRUMMEN - Stichting Welzijn Brummen hervat de huisbezoeken aan 80-jarigen. Zo’n 100 inwoners die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden hebben onlangs een brief ontvangen. Ouderen die zich aanmelden, krijgen tijdens het huisbezoek informatie over allerhande regelingen en voorzieningen die voor hen van belang kunnen zijn. De huisbezoeken aan 80-jarigen is een samenwerkingsproject van de gemeente Brummen en SWB. Het afleggen van de huisbezoeken wordt gedaan door vrijwilligers van SWB. 

Mette Spiegelenberg van SWB coördineert de huisbezoeken. Ze vertelt dat het de bedoeling van huisbezoeken is om de 80-jarigen wegwijs te maken in een breed scala van onderwerpen die voor hen van belang kunnen zijn. ‘Uiteraard gaat het over gezondheid, zorg en medische voorzieningen. Maar ook huisvesting, vervoer of over activiteiten waar ouderen aan deel kunnen nemen, kunnen aan de orde komen’. Ze benadrukt dat het gesprek informerend is. In principe zet een oudere zelf de stap om zich bijvoorbeeld ergens voor aan te melden. Uiteraard is het mogelijk dat ook een familielid of een mantelzorger aanwezig is bij het gesprek. Maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd, volgens de coördinator van SWB.

Vrijwilligers

Voor het afleggen van de huisbezoeken beschikt SWB over een groep vrijwilligers. Uiteraard zijn deze mensen getraind om beslagen ten ijs te komen. Sommigen hebben zelfs al een flink aantal jaren ervaring met het voeren van dit soort gesprekken. Het aantal 80-jarigen dat zich na de uitnodiging van de gemeente daadwerkelijk aanmeldt voor een huisbezoek verschilt per periode. Mette Spiegelenberg schat dat gemiddeld genomen ongeveer de helft van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Corona

SWB en gemeente organiseren deze huisbezoeken al sinds een jaar of twintig. Afgelopen twee jaar heeft het project echter stilgelegen vanwege corona. ‘We pakken de draad nu weer op met degenen die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden. Na de zomervakantie volgt de groep die 80 jaar wordt in de tweede helft van het jaar.’ De mensen die afgelopen twee jaar niet zijn benaderd vanwege corona worden niet vergeten. ‘Voor hen komt er nog een bericht in de plaatselijke media. De vrijwilligers zijn eerst druk om de huidige ‘lichting’ 80-jarigen te woord te staan. Zodra er mogelijkheden zijn in de agenda komt er een oproep voor die tijdens corona niet is benaderd. Maar in het algemeen kan iedereen die hieraan behoefte heeft een aanvraag doen voor een huisbezoek’, zegt Mette Spiegelenberg. 

Meer berichten
 


Week 25

De oplossing voor week 25 is: TRANSPARANT 26 - 46 - 14 - 52 - 67 - 19 - 54 - 38 - 40 - 49 -10

De oplossing voor week 25: