Afbeelding

Natuurmonumenten tegen aanleg zonnevelden

Algemeen

BRUMMEN - Natuurmonumenten is tegen de aanleg van vijf van de negen zonnevelden die momenteel in Brummen geprojecteerd zijn. Het gaat om velden direct naast terreinen in eigendom van Natuurmonumenten of op korte afstand daarvan. De organisatie heeft nog geen mening kunnen vormen over de overige vier velden, bij gebrek aan informatie over ligging en wijze van uitvoering. De natuurbeheerder ziet in ieder geval niets in de velden Heimeriete, Het Blaar, Zilvense Broekbeek, Wilderij en Jaagpad. Deze liggen allemaal in het deelgebied ontginningen.

Natuurmonumenten wijst erop dat de zonnevelden Heimeriete en Het Blaar (deels) ingetekend zijn binnen beschermd natuurgebied (het Gelderse Natuurnetwerk) en direct aanliggen tegen de Empese en Tondendese Heide en het Leusveld. Deze gebieden genieten de hoogste natuurbeschermingsstatus. Natuurmonumenten schrijft: “In plaats van deze bijzondere natuur te beknotten met spiegelende panelen omgeven door hekken, zou hier juist een ontwikkeling naar een robuustere natuur en biodiversiteit moeten plaatshebben.”

Voor de velden die beoogd zijn bij de Zilvense Broekbeek en de Wilderij ligt het oordeel al niet anders. Ook die liggen binnen het Gelderse Natuurnetwerk en midden in een gebied dat gezien wordt als een ecologische verbindingszone richting Veluwe. “Deze verbindingszone is van onmisbaar belang voor een robuust ecosysteem en instandhouding van de biodiversiteit. De beoogde locatie Zilvense Broekbeek is gesitueerd in een bijzonder open landschap en maakt onderdeel uit van het instroomgebied van de Empense en Tondense Heide’, aldus de natuurorganisatie. Een en ander geldt ook voor het veld dat is geprojecteerd in het gebied aan weerzijde van het Jaagpad.

Natuurmonumenten laakt ook het proces wat is ingezet voor de realisatie van de zonnevelden. Vooral vanwege de tijdsdruk die op het proces ligt. Die is volgens de organisatie veel te kort om de voorliggende plannen goed te kunnen beoordelen en gebrekkige communicatie. Ze noemt het tijdspad praktisch onuitvoerbaar als serieuze inbreng gevraagd is en verwerkt dient te worden. Ze schrijft: “De tijdsdruk en de weinig inhoudelijke uitwisseling zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen in het proces en leveren geen pad op naar verbeterde uitkomsten van de initiatieven. Het gevoel ontstaat dat participatie een vinkje is dat gehaald moet worden.”

Het streven van de gemeente was om in de eerste helft van mei aan te geven welke projecten vergund zouden worden, maar die termijn wordt bij lange na niet gehaald. De besluitvorming daarover heeft op zijn vroegst in juli plaats.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 6 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 6 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 7 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36