Start verkenning coalitie. Foto: Peter Leunissen
Start verkenning coalitie. Foto: Peter Leunissen

Verkenning voor nieuwe coalitie van start

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raad heeft woensdag de aftrap gedaan voor het verkenningentraject dat moet leiden tot de vorming van een nieuwe coalitie. Dat gebeurde in het gemeentehuis waar fractievoorzitters en bestuurders van de zes Brummense partijen kennis konden maken met Hans Gerritsen (64), die is aangesteld als verkenner. Dat laatste op verzoek van Luuk Tuiten, fractievoorzitter van Lokaal Belang. Die partij is de grootste geworden bij de verkiezingen vorige week en wordt daarom geacht het voortouw te nemen in deze.

Gerritsen heeft een ruime achtergrond in het openbare bestuur. Hij was in de jaren negentig actief in de PvdA en werd in 1999 lid van Provinciale Staten van Groningen en fractievoorzitter voor zijn partij. Tussen 2002 en 2011 was hij in die provincie gedeputeerde met als portefeuille economische zaken, toerisme, cultuur en energie. In januari 2012 trad hij aan als burgemeester van de gemeente Haaksbergen, maar moest die positie drie jaar later opgeven. De raad van Haaksbergen zegde het vertrouwen in hem op naar aanleiding van zijn optreden in de zogeheten monstertruckaffaire. Bij een ongeval met een dergelijke showtruck kwamen drie mensen om het leven. Gerritsen bekleedt nu een hele reeks aan bestuursfuncties, onder meer bij instellingen met een cultuur-historische inslag. Ook is hij bestuurslid van de lokale afdeling van de PvdA in zijn woonplaats Almelo.

Gerritsen gaat vanaf volgende week gesprekken voeren met de diverse partijen. Daarbij komt onder meer aan de orde wat de speerpunten zijn van de partijen, waar hun focus ligt en voorkeuren voor de samenstelling van een coalitie. Ook kan dan worden aangegeven of een partij een andere wil uitsluiten. Die gesprekken zijn vertrouwelijk. In de taakomschrijving van verkenner Gerritsen staat: “Er moet ruimte zijn voor een vertrouwelijke inbreng. Niet alles hoeft op papier te komen. Alle partijen moeten in vertrouwen concessies kunnen aanbieden, waarop zij niet mogen worden aangesproken wanneer zij worden uitgesloten van de latere formatie.”

Op basis van zijn bevindingen zal Gerritsen daarna een coalitie voorstellen die in zijn beleving de grootste kans van slagen heeft. De oud-burgemeester zei boven de partijen te willen staan en vooral te willen zoeken naar verbindingen en niet naar verdeeldheid.

De huidige coalitie bestaat uit PvdA, GroenLinks, CDA en D66, samen goed voor 11 van de 19 zetels. Het CDA heeft echter bij de verkiezing een zetel verloren. Wordt die coalitie voortgezet, dan heeft die nog maar een zeer nipte meerderheid. De andere kwestie is het aantal wethouders. Nu vier, maar de raad wil naar drie. Als elk van de toekomstige coalitiepartijen een wethouder wil leveren dan is meest stevige combinatie Lokaal Belang, VVD, aangevuld door GroenLinks of PvdA: 12 zetels.

Uit de krant

De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 47 minuten geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 51 minuten geleden
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen gisteren
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 28 mrt, 10:55
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 28 mrt, 10:30
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 28 mrt, 10:29
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55