Afbeelding

Winkels zaterdag open

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Veel winkels en horecabedrijven in de gemeente Brummen openen zaterdag de deuren tussen 10 en 17 uur. Ze doen dat als protest tegen de coronamaatregelen waardoor onder meer horecabedrijven en niet-essentiële winkels als sinds 19 december verplicht gesloten zijn. Deze lockdown loopt tot en met vandaag (vrijdag). Het kabinet maakt vanavond bekend wat de nieuwe strategie is om het virus onder controle te krijgen.

De Brummense ondernemers sluiten met hun actie aan bij soortgelijke protestacties elders in het land. Zo hebben veel winkeliers en een culturele stichting als Dat Bolwerck in Zutphen aangegeven zaterdag de deuren open te zullen zetten.

Landelijke media meldden gisteren op basis van bronnen rond het kabinet dat er wel versoepelingen komen. Wat betreft niet essentiële winkels en bijvoorbeeld kappers geldt dat ze weer klanten mogen ontvangen, maar dan wel op afspraak. Ook MBO en het hoger onderwijs gaan weer open. De horeca en de cultuursector zouden nog dicht moet blijven.

In Brummen zijn het de Ondernemers Vereniging Brummen (OVB) en de Ondernemers Vereniging Eerbeek (OVE) die de acties coördineren. Volgens Rob Kersten van de OVB is de beslissing om de actie te voeren pas zeer recent is genomen. Het feit dat niet-essentiële winkels onder voorwaarden vermoedelijk weer open mogen is volgens hem wel een stap in de goede richting, maar juist die voorwaarden verhinderen nog steeds een normale bedrijfsvoering. Alice Weltevreden, voorzitter van de OVE zegt dat de actiebereidheid in Eerbeek zeer groot is. “Misschien iets minder bij de horeca, maar dat heeft puur te maken met het feit dat zij natuurlijk was lastiger kunnen schakelen met de inkoop van verse producten. Maar er zal her der zeker een wat beperkter assortiment en sowieso drankjes en dergelijke worden aangeboden. “

OVB en OVE hebben met de gemeente Brummen overleg gehad over de acties. Volgens Kersten en Weltevreden heeft burgemeester Alex van Hedel, die openbare orde en veiligheid in portefeuille heeft, aangegeven wel te moeten handhaven. Volgens Weltevreden bracht hij het wel op zodanige wijze, dat zij niet verwacht dat daadwerkelijk ondernemers bekeurd gaan worden.
De winkels en horeca die zaterdag deelnemen aan de actie hanteren de standaard coronamaatregelen als mondkapje dragen, 1,5 meter afstand en coronacheck in de horeca.

De 22 burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waartoe Brummen behoort, vragen het kabinet in een brief, vooral rekening te houden met de noden van de ondernemers: “Door de opeenvolgende maatregelen en lockdowns worden zij al bijna twee jaar zwaar beperkt in hun ondernemerschap. Bij deze groep ondernemers is de rek er volledig uit. (..) Onze oproep is dan ook om meer ruimte te geven om deze ondernemers op een verantwoorde en veilige manier te laten ondernemen. Als u daar geen mogelijkheid toe ziet, verzoeken wij u deze ondernemers goed, beter dan nu, financieel te compenseren.”

De openstelling zaterdag is vooralsnog een eenmalige acties. Maar de ondernemers sluiten niet uit dat er meer volgen als het kabinet hun te weinig ruimte gunt.

Uit de krant

Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 21 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 21 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 23 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 23 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21