Extra geld om wachtlijsten sociaal domein te bestrijden

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het Brummense college wil in 2022 bijna 90.000 euro beschikbaar stellen om de wachtlijsten binnen het sociaal domein te verminderen. Nu wordt niet voldaan aan de geldende wettelijke termijn van maximaal acht weken, voordat mensen worden geholpen. Met het geld moeten drie tijdelijke krachten worden ingehuurd. Het is alleen niet zeker of die gevonden kunnen worden.

Het gaat hierbij om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die regelt hulp en ondersteuning met als doel dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en deel uit kunnen blijven maken van de maatschappij. Inwoners van de gemeente Brummen kunnen zich bij een zorg- en ondersteuningsvraag melden bij het Team Voor Elkaar (TVE). Bij eenvoudige vragen wordt de zorg- en ondersteuningsvraag direct door het TVE afgehandeld of wordt kortdurende cliëntondersteuning geboden. Bij een complexere vraag of als wellicht een maatwerkvoorziening nodig is, volgt een nader onderzoek via een zogenaamd keukentafelgesprek.

De wachtlijst voor inwoners voor een dergelijk gesprek is echter de afgelopen jaren steeds meer opgelopen. De wettelijke termijn van maximaal 8 weken die geldt voor deze wachtlijst wordt al een langere periode niet meer gehaald. In december 2020 stonden er gemiddeld 100 tot 110 inwoners in de wacht voor een keukentafelgesprek. In augustus 2021 waren dat er gemiddeld ongeveer 220.

Dat komt deels omdat medewerkers van TvE afgelopen jaar deels werden belast met het invoeren van maatregelen om de kosten binnen het sociale domein terug te dringen. Daardoor konden zij minder hulpvragers begeleiden. Maar ook kampt het team met ziekte en vertrekkende medewerkers en daardoor met een zeer grote werkdruk. Brummen trachtte eerder het tij te keren met het inhuren van een tijdelijke consulent voor de uitvoering jeugdzorg en de Wmo. Maar zowel de grote als kleine detacheringsbureaus gaven aan dat er vrijwel geen geschikte en ervaren consulenten beschikbaar zijn. Het is daarom ook heel wel mogelijk dat het simpelweg niet lukt om (op 01 maart 2022) te gaan starten met drie 3 tijdelijke medewerkers. In dat geval wordt onderzocht of “starters met een opleidingsprogramma” aangetrokken kunnen worden. De ambtenaren waarschuwen dat niet uitgesloten moet worden dat er dan meer tijd nodig is om de wachtlijst terug te dringen tot de geldende maxima. De Brummense raad moet nog met het voorstel instemmen.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 5 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43