Afbeelding

“Kollergang Zuid-West beste locatie voor LCE”

Algemeen

EERBEEK – De locatie Kollergang Zuid-West heeft de voorkeur van de Stuurgroep Eerbeek-Loenen 2030 als locatie voor het Logistiek Centrum Eerbeek. Dat advies was voor Gedeputeerde Staten eerder deze week om het voormalige Burgersterrein als mogelijke locatie te schrappen. Of het provinciebestuur het advies van de stuurgroep verder volgt, wordt volgend jaar pas bekend.

“De locatie Burgersterrein is afgevallen omdat die zorgt voor een te grote stikstofbelasting.” Dat zegt gedeputeerde Jan Markink kort nadat het besluit is genomen. Volgens de heer Markink “blijven nu twee goede opties over. Bij beide moet wel natuurwaarde wijken. Om daar een gedegen keuze tussen te maken willen we de twee opties en de gevolgen nog nader bestuderen.” Overigens zou het Burgersterrein, zo blijkt uit het advies van de Stuurgroep, ook de duurste oplossing voor het LCE zijn.

Een belangrijke rol bij de publicatie van dit besluit is het verzet dat vanuit de bevolking tegen een mogelijke keuze van het Burgersterrein. De intensieve druk vanuit de bevolking kreeg op korte termijn steun vanuit de politiek. In de Brummense gemeenteraad tekende zich een meerderheid af, die tegen een LCE in het centrum van Eerbeek is en ook in Provinciale Staten roerden de politici zich. Zeven fracties meldden zich met een agendaverzoek om begin volgend jaar een beeldvormende vergadering te beleggen (technische presentatie, aangevuld met relevante documenten stand van zaken) en een werkbezoek te organiseren aan Eerbeek en Loenen. De statenleden willen gedetailleerd geïnformeerd worden en richten daarbij hun aandacht met name op de wijze waarop de participatie wordt vormgegeven. De vergadering vindt 12 januari plaats.

De inwoners van Eerbeek hebben in de afgelopen weken laten weten daar tot nu toe niet zo tevreden over te zijn. Afgelopen maandag uitten zij in Arnhem hun bezorgdheid. Nu zijn ze opgelucht dat het forse pakhuis niet aan de rand van het Eerbeekse centrum wordt gebouwd. “Maar we zullen het proces zeer zorgvuldig blijven volgen,” zegt Corine Kapenga, die maandag John Berends, Commissaris van de Koning, een hoorkonde en rood vinkje overhandigde als symbool van het feit dat de Eerbeekse bevolking zich in het proces niet gehoord voelt.

Twee locaties

Er zijn nu nog twee andere twee locaties die zowel volgens het advies van de Stuurgroep als uit het onderzoek “Nut en Noodzaak van een Logistiek Centrum in Eerbeek” voor vestiging in aanmerking komen. In de eerste plaats is dat het door de Stuurgroep geadviseerde Kollergang Zuid-West. De tweede locatie ligt er tegenover: Kollergang Noord-West.


Kollergang NW

Om een LCE te realiseren op locatie Kollergang Noord-West moet een camping wijken. Op dit moment is het volgens de Stuurgroep onduidelijk of de locatie gemakkelijk verworven kan worden of dat het uitdraait op onteigening. In dat geval moet rekening worden gehouden met een tijdspad van circa drie jaar gerekend vanaf een onherroepelijk provinciaal inpassingsplan. Het LCE kan dan naar verwachting gerealiseerd worden in 2026.

Die termijn staat los van de vele beschermde soorten die zijn aangetroffen. Ruimtelijk moet deze soorten een ander leefgebied worden aangeboden om de instandhouding te waarborgen. Of dat kan is niet duidelijk; dat het veel tijd vraagt is vrijwel zeker.

Kollergang Zuid-West

Om een LCE mogelijk te maken op Kollergang Zuid-West moet het provinciebestuur afwijken van de eigen omgevingsordening. Ook hier moet een bos wijken voor de bouw en ook voor deze locatie vindt aantasting van Gelders Natuurnetwerk plaats. Volgens de Stuurgroep is uit het MER gebleken dat de bodem van deze locatie meer dan honderd jaar oud is. In een ‘worst case’ scenario kan blijken dat afwijking van de omgevingsverordening niet mogelijk is. Wordt bij dit project wel afgeweken van de eigen provinciale regelgeving dan kan juridische precedentwerking het gevolg zijn. Deze problematiek speelt namelijk provincie breed. Daarom wil Gedeputeerde Staten van Gelderland de twee overgebleven locaties nog een keer heel zorgvuldig nader uitwerken voordat over de uiteindelijke plek voor het LCE een definitief besluit wordt genomen.

Stuurgroep Eerbeek-Loenen 2030 adviseert gedeputeerde staten

Kollergang NW

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 2 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 2 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 3 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36