Logo brummensnieuws.nl

Nationale Vrijwilligersdag

REGIO - Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, de dag waarop we alle vrijwilligers even in het zonnetje zetten. Net als SWB zullen veel organisaties in de gemeente Brummen op die dag extra aandacht schenken aan hun vrijwilligers en hun waardering uiten. De Vrijwilligerscentrale Brummen heeft speciaal hiervoor kaarten laten drukken die organisaties gratis konden bestellen om hun vrijwilligers te bedanken. 

Het CBS en andere organisaties leggen het vrijwilligerswerk in Nederland regelmatig onder de loep. Dat levert inzichten op waar onze Vrijwilligerscentrale haar voordeel mee probeert te doen. Het belangrijkste inzicht dat ik uit de onderzoeken pluk, is dat vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Dit horen wij ook heel regelmatig van onze vrijwilligers. En wat is er nou mooier dan zelf gelukkig worden, terwijl je anderen ook gelukkig maakt?! 

7 miljoen vrijwilligers

Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder doet vrijwilligerswerk, eenmalig of vaker. Dat zijn – ja echt – zo’n 7 miljoen mensen! 91% van hen voelt zich gelukkig.  Gemiddeld besteden Nederlanders 4,2 uur per week aan vrijwilligerswerk. Dat doen ze vooral bij sportverenigingen, op school, in het jeugdwerk en in de verzorging. Dit is de top 4, maar er zijn nog veel meer plekken waar je vrijwilligerswerk kan doen! 

Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?

Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om vrijwilligerswerk te doen. Dit zijn de belangrijkste motieven die mensen noemen. 

  • “Ik vind het zelf leuk om te doen.”
  • “Ik vind het fijn iets voor anderen te betekenen.”
  • “Ik wil mijn vrije tijd zinvol besteden.”
  • “Ik geniet van de sociale contacten.”
  • “Ik zie het als mijn plicht.”
  • “Ik wil graag nieuwe dingen leren.”
  • “Ik wil mijn kans op een baan vergroten.”

Doet u vrijwilligerswerk? Bent u (nog) geen vrijwilliger, misschien zit er dan wel een reden tussen die u aanspreekt! 

De meeste worden gevraagd

De meeste mensen stappen niet zelf naar een organisatie om zich aan te melden als vrijwilliger; ze worden gevraagd. Als organisatie of vereniging kun je het aantrekkelijk maken om bij jou te werken. Vrijwilligers hechten de meeste waarde aan een goede organisatie, duidelijk beleid en het ontvangen van waardering. De Vrijwilligerscentrale kan organisaties ondersteunen met informatie, (beleids)advies, trainingen, de vacaturebank en het matchen van vrijwilligers met organisaties. 

Vrijwilligers zorgen voor verbinding! 

Vrijwilligerswerk is zo belangrijk voor de samenleving. Vrijwilligers zorgen voor verbinding, samenhang en sociale cohesie. Ze zorgen dat anderen elkaar kunnen ontmoeten en samen actief, sportief en creatief kunnen zijn. Ze voorkomen dat dorps- of stadsgenoten in isolement raken.  Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen niet bestaan. Maar ook veel maatschappelijke en publieke organisaties redden het gewoonweg niet zonder vrijwilligers.

Nieuwe gezichten nodig!

De coronacrisis heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. Ook in de gemeente Brummen. Het stilleggen van activiteiten en sluiten van accommodaties heeft een enorme impact. Zowel op leden van verenigingen en bezoekers van bijvoorbeeld buurthuizen, als op de vrijwilligers die er werken. Hoe ziet het vrijwilligerswerk er in de toekomst uit? Zeker is dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden, ook in onze gemeente.

Maak anderen en jezelf gelukkig! Word vrijwilliger in Brummen

Bij de Vrijwilligerscentrale werken betrokken en enthousiaste mensen. Maak eens vrijblijvend een afspraak. Ga samen met een van de coördinatoren op zoek naar welk type vrijwilligerswerk u aantrekt en waar u gelukkig van wordt! 

Wilt u meteen weten wat er ‘te koop’ is? Op onze website kunt u via de link https://www.welzijnbrummen.org/vrijwilligerscentrale veel informatie vinden. Plus een link naar de vrijwilligersvacaturebank. Hier vindt u alle vrijwilligerswerk-vacatures binnen de gemeente. 

Meer berichten
 


Week 52

In week 52 was er geen puzzle

De oplossing voor week xx: