Logo brummensnieuws.nl
<p>Initiatiefnemer en eigenaar van het voedselbos in wording Henk Hendriks</p>

Initiatiefnemer en eigenaar van het voedselbos in wording Henk Hendriks

Voedselbos in Eerbeek begint vorm te krijgen

EERBEEK - Het nieuwe voedselbos aan de Heerweg/Apeldoorns Kanaal in Eerbeek begint vorm te krijgen. Inmiddels zijn talloze bomen en struiken aangeplant die als het goed is vanaf komend seizoen vruchten gaan opleveren. Overigens zijn de eerste opbrengsten er ook al geweest in de vorm van groenten. Diverse koolsoorten wachten nog op de oogst.

Het weer bar is slecht deze dag. Grauw, regen, harde wind. Maar initiatiefnemer en eigenaar van het voedselbos in wording Henk Hendriks laat zich er niet door afschrikken. Afgelopen zaterdag zijn op het 1,2 hectare grote terrein door twintig vrijwilligers haagstruikjes en fruitboompjes aangeplant en hij controleert of ze rechtstaan.

Hendriks wijst om zich heen: “Deze grond was van de gemeente Brummen en voorheen verpacht aan een landbouwer die er mais op had staan. Ik was op zoek naar grond en kon dit kopen. In april zijn we gestart met het eerste werk. Het ziet er nu nog allemaal klein en iel uit, maar volgend jaar verwacht ik het eerste fruit.”

Hendriks wil graag dat er een bloeiboog ontstaat door een mix van bloemen, struiken en bomen aan de planten die qua bloei op elkaar aansluiten. Dat is goed voor het aantrekken van insecten en vogels en dus de biodiversiteit. Terwijl hij over een wadi stapt, die als een langgerekte sloot over het terrein meandert zegt hij: “De nadruk van dit bos komt te liggen op fruit. Een boomgaard met oude rassen, maar ook vruchten als frambozen, kruisbessen, kiwi; daarnaast notenbomen. Dit jaar hebben we groenten aangeplant om alvast wat oogt te hebben. Straks zetten we helemaal in op fruit, dat we dan vervolgens hier in de buurt bij consumenten, maar ook de horeca hopen af te zetten. Dat gaan we voor consumenten doen door plukabonnementen aan te bieden, die recht geven op een bepaalde hoeveelheid fruit. Volgend jaar zal dit voedselbos voor naar schatting voldoende voor 20 abonnementen gaan opleveren, daarna moet het in rap tempo meer worden. Dan gaan we ook afgeleide producten als appelsap produceren.”

Er wordt gewerkt volgens de principes van permacultuur. Een methode waarbij geprobeerd wordt alle aspecten van het telen in een gezonde balans te brengen. Bijvoorbeeld door meer organische stof in de bodem op te slaan, waardoor water beter wordt opgeslagen. Maar ook door bomen, struiken en ander groen een zodanige samenhang aan te planten dat ze elkaar ondersteunen. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden niet gebruikt

Wie belangstelling heeft voor een fruit abonnement of het leuk vindt mee te werken in het voedselbos kan contact opnemen met Henk via hendriks.henk@outlook.com.

Meer berichten
 


Week 52

In week 52 was er geen puzzle

De oplossing voor week xx: