Afbeelding

Bekroonde natuurfilmer Ruben Smit kijkt na heftige ervaring heel anders naar natuur

Algemeen

LEUVENHEIM - In een lange periode waarin hij ernstig ziek was, heeft natuurfilmer Ruben Smit zichzelf ‘herontdekt’ door op een heel andere manier naar de natuur te leren kijken. De Leuvenheimer had geen andere keus. Door de ziekte van Lyme zag hij wazig en kon hij hooguit een uur per dag rechtop lopen.

Dit ene uurtje per dag gebruikte Smit om met een analoge camera in zijn woonomgeving foto’s te schieten. “Het zijn heel persoonlijke landschapsfoto’s die vaak te maken hadden met mijn toenmalige situatie. Ik was ook heel erg bezig met het zoeken naar herstel en dat projecteerde ik in de foto’s.”

Het project duurde van eind juli 2019 tot en met maart 2020. Smit maakte ongeveer tweehonderd foto’s en hield daarnaast een dagboek bij. Uiteindelijk selecteerde hij iets meer dan honderd foto’s voor zijn boek ‘Perspectief zonder horizon - Persoonlijk Landschap’ waarin hij ook dagboekpassages verwerkte.

Eigen wereld

Behalve dat hij graag zijn verhaal wil vertellen, hoopt Smit lezers, die zelf door ziekte een zware tijd doormaken, met zijn boek houvast te bieden. “Ik merkte dat de wereld van ernstig zieken een heel eigen wereld is. Zij doen niet volledig mee in de maatschappij. Ook nu in coronatijd zitten heel veel mensen in een donker hol en ik wil hen graag helpen.”

Zijn besluit om ondanks zijn belabberde toestand de natuur in te trekken, is volgens Smit ‘het begin van de route naar herstel geweest’. De ellende begon in maart 2019. In een week kreeg hij zes migraineaanvallen. “Elke aanval bracht mij verder de diepte in. Ik had een soort hersenmist, was duizelig en extreem gevoelig voor daglicht en geluiden. Ik kon niets meer, zelfs niet meer normaal met mijn kinderen communiceren.”

Ernstigste variant

Nadat hij in de lente en zomer van 2019 van alles probeerde om beter te worden, besloot Smit zijn bloed in Düsseldorf te laten onderzoeken. Op zijn verjaardag, 31 oktober - Ruben zat toen alleen in een vakantiehuisje op Schiermonnikoog – kreeg hij de uitslag. “Ik besefte dat ik de ernstigste variant van Lyme had die in je hersenen gaat zitten.”

Bijna twee jaar later, in augustus 2021, belandde Ruben in de praktijk voor natuurlijke en biologische geneeskunde van Patrik Beaumont in Sint Odiliënberg. Een combinatie van alternatieve antibiotica en frequentietherapie (trillingen) sloeg aan: “Ik had het idee dat ik weer helderder zag, de mistflarden trokken op. Nu kan ik iedere week iets langer achter een computer zitten en voorzichtig mijn werk als filmmaker oppakken.”

Gevoel voor het kleine

Ruben Smit is bekend om zijn bekroonde documentaires ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘Wad’. Hij is daar trots op, maar door de ervaringen tijdens zijn ziekte gaat hij voortaan anders te werk: “Ik ben nu veel rustiger en in staat op een intiemere en meer diepgravende manier naar de natuur te kijken. Ik ga denk ik veel meer dingen maken met het gevoel voor het kleine en minder voor het grote.”

Het fotoboek Perspectief zonder horizon - Persoonlijk Landschap van Ruben Smit is verkrijgbaar bij alle boekhandels en te bestellen via ISBN NR 978-90-9035220-6.

Door Rudi Hofman

Inzet 'Uit de as herrezen'
Inzet 'Verval op de bodem'

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 7 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 9 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 9 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 9 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 9 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 10 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 10 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 10 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 10 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 10 uur geleden