Afbeelding

Aanleg zonneweide Hall vertraagd

Algemeen

HALL - De aanleg van een 27 hectare grote zonneweide aan de Oude Zuphenseweg in Hall heeft vertraging opgelopen. De eerdere verwachting dat nog dit jaar aan de bouw van de panelen begonnen zou kunnen worden, komt niet uit. Dat zegt Theo Jurrius, die samen met zijn vader het initiatief voor de aanleg nam. Belangrijkste oorzaak is de aanleg van een verbindingskabel tussen de zonneweide en een verdeelstation van Liander aan de andere zijde van het Apeldoorns Kanaal.

Jurrius: “Het blijkt allemaal weerbarstiger dan gedacht. Het proces verloopt traag. We hadden bij Liander een offerte aangevraagd voor de aanleg van de verbindingskabel. Maar toen we die kregen, waren we niet bepaald vrolijk. Het ging om een zeer aanzienlijk bedrag. Dus zijn we naar andere partijen gaan kijken, die een dergelijke klus aan kunnen. Dat niet zo gemakkelijk. Bedrijven willen het doen, maar zoals bekend zit installerend Nederland te schreeuwen om personeel. Je moet zo’n klus technisch aankunnen, maar ook kunnen inpassen. Daarna bleek dat we de aanleg ook nog eens binnen de EU moesten aanbesteden. De kans dat een Spaans of Grieks bedrijf zich daarvoor meldt, lijkt me uitgesloten, maar het proces kost wel weer veel tijd.”

Jurrius zegt dat ook corona voor stroperigheid in de voortgang zorgt. “We hebben goede gesprekken met de diverse betrokken partijen. Maar je kunt dus niet eenvoudig met tien man fysiek bijeenkomen om snel knopen door te hakken.”

Als bekend is er sprake van capaciteitsproblemen on het energienetwerk. In overgrote deel van Gelderland doen deze problemen zich voor. Zo is in grote delen van de Achterhoek en het oostelijk deel van de Veluwe momenteel geen transportcapaciteit beschikbaar. Is Jurrius niet bang dat hij door de vertraging van de aanleg van zijn zonneweide mogelijk achter het net vist, als de congestieproblemen bij Liander nog verder toenemen. “Nee, daar hebben we afspraken over gemaakt met Liander en daarvoor hebben we ook betaald. Ons zonnepark staat bovenaan als het om aansluiten gaat. Ik verwacht geen problemen. Er is natuurlijk een aantal zonneparken bijgekomen als aan de Doonweg en Elzenbos, maar die zijn relatief klein en zitten qua capaciteit niet in de weg.”

De gemeente Brummen wil in het gebied ‘de ontginningen’ in totaal 40 hectare aan zonnepanelen toestaan, waarvan Jurrius er nu dus 27 invult. Voor heel de gemeente Brummen is zo’n 100 hectare aan zonneweides voorzien.

Uit de krant

Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 8 minuten geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 10 minuten geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 19 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 19 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 22 uur geleden
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 22 uur geleden
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13
Afbeelding
Paasgroet van de Zonnebloem Algemeen 26 mrt, 13:48
Grooutouders voor het klimaat.
Grootouders voor het Klimaat houden spreekuur Algemeen 26 mrt, 13:29