Logo brummensnieuws.nl

Aanleg zonneweide Hall vertraagd

HALL - De aanleg van een 27 hectare grote zonneweide aan de Oude Zuphenseweg in Hall heeft vertraging opgelopen. De eerdere verwachting dat nog dit jaar aan de bouw van de panelen begonnen zou kunnen worden, komt niet uit. Dat zegt Theo Jurrius, die samen met zijn vader het initiatief voor de aanleg nam. Belangrijkste oorzaak is de aanleg van een verbindingskabel tussen de zonneweide en een verdeelstation van Liander aan de andere zijde van het Apeldoorns Kanaal.

Jurrius: “Het blijkt allemaal weerbarstiger dan gedacht. Het proces verloopt traag. We hadden bij Liander een offerte aangevraagd voor de aanleg van de verbindingskabel. Maar toen we die kregen, waren we niet bepaald vrolijk. Het ging om een zeer aanzienlijk bedrag. Dus zijn we naar andere partijen gaan kijken, die een dergelijke klus aan kunnen. Dat niet zo gemakkelijk. Bedrijven willen het doen, maar zoals bekend zit installerend Nederland te schreeuwen om personeel. Je moet zo’n klus technisch aankunnen, maar ook kunnen inpassen. Daarna bleek dat we de aanleg ook nog eens binnen de EU moesten aanbesteden. De kans dat een Spaans of Grieks bedrijf zich daarvoor meldt, lijkt me uitgesloten, maar het proces kost wel weer veel tijd.”

Jurrius zegt dat ook corona voor stroperigheid in de voortgang zorgt. “We hebben goede gesprekken met de diverse betrokken partijen. Maar je kunt dus niet eenvoudig met tien man fysiek bijeenkomen om snel knopen door te hakken.”

Als bekend is er sprake van capaciteitsproblemen on het energienetwerk. In overgrote deel van Gelderland doen deze problemen zich voor. Zo is in grote delen van de Achterhoek en het oostelijk deel van de Veluwe momenteel geen transportcapaciteit beschikbaar. Is Jurrius niet bang dat hij door de vertraging van de aanleg van zijn zonneweide mogelijk achter het net vist, als de congestieproblemen bij Liander nog verder toenemen. “Nee, daar hebben we afspraken over gemaakt met Liander en daarvoor hebben we ook betaald. Ons zonnepark staat bovenaan als het om aansluiten gaat. Ik verwacht geen problemen. Er is natuurlijk een aantal zonneparken bijgekomen als aan de Doonweg en Elzenbos, maar die zijn relatief klein en zitten qua capaciteit niet in de weg.”

De gemeente Brummen wil in het gebied ‘de ontginningen’ in totaal 40 hectare aan zonnepanelen toestaan, waarvan Jurrius er nu dus 27 invult. Voor heel de gemeente Brummen is zo’n 100 hectare aan zonneweides voorzien.

Meer berichten
 


Week 52

In week 52 was er geen puzzle

De oplossing voor week xx: