Afbeelding

Brummen is mooi, maar de toerist vertoeft er te weinig

Algemeen

BRUMMEN - Feitelijk heeft Brummen goede papieren als het gaat om aantrekkelijk te zijn voor toeristen. Het is een mooie gemeente, in het groen, wandel- en fietspaden en ook nog eens gelegen op een strategische positie. Want bij de meest toeristische vakantiebestemming van Nederland: de Veluwe. Maar het probleem: de toeristen komen niet. Dat wil zeggen: ze verblijven wel in bungalowpark of camping in de Brummen, maar de dagactiviteiten zoeken ze buiten de gemeentegrenzen.

En dat moet anders, zo wordt in een strategische rapportage met de titel “Kwaliteitstoerisme in de gemeente Brummen” betoogd. Want toerisme is belangrijk. Brummen telt bijna 400 campingplaatsen, 25 B&B’s, 108 hotelkamers, een groepsaccommodatie voor 58 personen en 350 bungalows. De laatsten staan allemaal in het park Landal Coldenhoven. Tachtig procent van alle overnachtingen in Brummen worden ook geboekt bij Landal.

De hele sector in Brummen was afgelopen jaar goed voor 540 banen; een aandeel van 6,8 procent in de totale werkgelegenheid. Geen slechte cijfers, net iets beter dan het gemiddelde in Gelderland ook. Maar het zou nog beter moeten kunnen. Dat is om een aantal redenen belangrijk. Als veel dorpen kampt ook Brummen met een teruglopend aantal inwoners en vergrijzing. Minder inwoners zorgt voor minder klandizie in winkels en horeca, minder lokale werkgelegenheid en leegstand. Toeristen kunnen zorgen voor extra omzet en werkgelegenheid en een beter voorzieningenniveau. Daarbij is toerisme een middel om cultuur en erfgoed te onderhouden en behouden. Bezoekers ervan betalen entree en dragen zo bij aan de instandhouding. De gemeente Brummen pikt ook een graantje mee van meer bezoekers: door de toeristenbelasting. Tenslotte is er ook een onbaatzuchtig doel: het natuurgebied de Veluwe zwicht onder de toestroom van toeristen. Meer spreiding kan de druk op de natuur verlagen.

De nota blijft vervolgens wat vagelijk hoe dat dan moet, meer toeristen lokken. Genoemd wordt dat het aanbod breder moet worden, aantrekkelijker. Meer verblijfsaccommodaties, meer activiteiten, meer evenementen, meer aantrekkelijke kernen. Voorbeeld: een dorp als Eerbeek ligt pal tegen de Posbank aan, die aan de Rhedense kant het aantal bezoekers nauwelijks aankan. Een snelle uitvoering van het centrumplan kan het dorp aantrekkelijker maken als verblijfsgebied voor de mensen die de Posbank willen bezoeken. Goede samenwerking binnen de regio en een goede afstemming van gerichte informatie richting toeristen kan ook leiden tot een groter en meer gespreid aanbod van bezoekers.

Uit de krant

Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 10 uur geleden
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 10 uur geleden
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 10 uur geleden
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 11 uur geleden
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 11 uur geleden
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00