Muhamed Osman
Muhamed Osman

Muhamed maakt Eerbeekse Boys trots

Algemeen

EERBEEK - Leden van SV Eerbeekse Boys moeten niet vreemd opkijken als zij over een paar jaar hun clubgenoot Muhamed Osman wekelijks op televisie zien. Als assistent-scheidsrechter behoort de Eerbekenaar tot de grootste talenten van Nederland. Een doorbraak naar de absolute top lijkt slechts een kwestie van tijd.

Muhamed (25) zit in het talententraject betaald voetbal. Hij heeft een persoonlijke coach en vlagt dit seizoen vooralsnog tijdens duels in de derde divisie. De geboren Somaliër houdt er stiekem rekening mee dat hij deze winter zijn debuut mag maken in de tweede divisie, het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

Masterclass

“Ik bekijk het graag stap voor stap. Binnen drie à vier jaar hoop ik in de Keuken Kampioen Divisie (eerste divisie, red.) uit te komen”, zegt Muhamed. Dan moet hij zich te zijner tijd eerst zien te kwalificeren voor de masterclass betaald voetbal. Lukt hem dat en blijft hij goed presteren, dan komt er ongetwijfeld een moment dat de jonge Eerbekenaar ook in de eredivisie als assistent-scheidsrechter te bewonderen is. Herhaaldelijk heeft Muhamed al als ‘vlaggenist’ mogen optreden tijdens oefenduels van topteams waaronder FC Twente, Willem II en FC Utrecht. Op 6 juli rende hij in Oldenzaal langs de lijn bij Quick 20-Ajax. “Dat smaakt zeker naar meer!” In het clubhuis van SV Eerbeekse Boys luisteren scheidsrechtercoördinator Wim Hagens en bestuurslid/pr-man Erik Hafkamp zeer geïnteresseerd naar Muhameds verhaal. Beiden zijn trots dat een lid van hun vereniging op zo’n hoog niveau actief is. “In de twaalf jaar dat ik scheidsrechters begeleid, heb ik dit niet eerder meegemaakt. Toen Muhamed in 2012 bij de club binnenkwam, was hij een beetje timide. Hij heeft zich heel erg ontwikkeld en dat is mooi om te zien. Al had ik hem hier graag als scheidsrechter gehouden”, zegt Wim lachend. 

Zelfverzekerd

Muhamed begon een jaar of zes geleden op verzoek van Hagens pupillenwedstrijden te fluiten. “Hij liep kaarsrecht, oogde zelfverzekerd en durfde beslissingen te nemen”, herinnert de scheidsrechterscoördinator zich goed. Na enkele basiscursussen ging Muhamed ook wedstrijden van oudere jeugd- en seniorenteams leiden. Uiteindelijk koos Muhamed bewust voor (letterlijk) een rol langs de zijlijn. Dat deed hij in de periode dat hij bij de Deventer Scheidsrechtersvereniging en Omstreken een opleiding tot assistent-scheidsrechter volgde. Hij ontdekte dat deze functie hem op het ranke lijf geschreven is.

Teamgevoel

“Ik begon het vlaggen leuker te vinden dan het fluiten. Als assistent-scheidsrechter geef je meestal advies aan de scheidsrechter en ben je echt lid van een team. Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat je via een headset in contact met elkaar staat”, zegt Muhamed. Het gegeven dat een scheidsrechter die de top wil halen een heel lange weg moet afleggen, heeft in zijn besluit ook meegespeeld. Na een uitnodiging van de KNVB slaagde de ambitieuze Eerbekenaar dit jaar voor alle tests - waaronder een pittige conditietest - en trad hij toe tot het talententraject van de bond. Hierin zitten ongeveer 25 talentvolle scheidsrechters en evenveel assistent-scheidsrechters die begeleiding krijgen van ervaren professionals.  Zijn conditie houdt Muhamed afwisselend op peil bij de Scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en Omstreken en bij Eerbeekse Boys. Wim Hagens en Erik Hafkamp hopen dat het succesverhaal van Muhamed andere clubleden stimuleert om ook te gaan fluiten of vlaggen. 

Vergrijzing

“Wat betreft scheidsrechters kampen wij - net als veel andere clubs - met een enorme vergrijzing. Bij de pupillen gaat het nog redelijk, maar voor wedstrijden van JO17, JO19 en seniorenteams is het ontzettend lastig mensen te vinden die deze kunnen leiden. Vorig jaar hebben we om deze reden zelfs al een keer een wedstrijd moeten cancellen”, zegt Wim. Leden die zelf de fluit of vlag ter hand willen nemen, kunnen hun interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar voetbalzaken@eerbeekseboys.nl ter attentie van Willem Hagens. Muhamed Osman hoopt dat zijn verhaal clubgenoten inspireert om zich aan te melden.

Inzet r.o. staand

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 16 apr, 14:15
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00