Afbeelding

Mooie geste van De Geiten Pers Boekpresentatie

Algemeen

BRUMMEN - Op zondag 21 november werd de alweer 43e uitgave van De Geiten Pers gepresenteerd op Kasteel Engelenburg te Brummen. Ditmaal een boekwerkje van schrijfster Anneloes Timmerije met als titel “Naar de kalkberg”.

Een verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw in Brummen. Een ontmoeting met de jonge in Nederlands-Indië geboren Marius, die later in Brummen zal worden begraven. Het 1e exemplaar werd uitgereikt aan Anton de Lange, eigenaar van Kasteel Engelenburg.

Mooie geste

Voorafgaand aan de presentatie maakt Marquerite Tuijn, mede-uitgever van De Geiten Pers, bekend dat een deel van de opbrengst van “Naar de kalkberg” zal worden gedoneerd aan het restauratiefonds dat zich gaat inzetten voor de restauratie van het graf van de familie Bogaardt. Een mooie geste die werd begeleid door de uitreiking van het 2e exemplaar van het boekwerkje (zie foto) door Anneloes Timmerije aan Marinus van Tent Beking, de initiatiefnemer van het restauratiefonds. Met deze mooie geste levert De Geiten Pers een concrete eerste financiële bijdrage aan het op te richten restauratiefonds.

Familie Bogaardt en Brummen

De familie Bogaardt bewoonde van 1877 tot 1910 Groot Engelenburg in Brummen. In die jaren heeft deze familie veel voor Brummen en haar inwoners betekend. Het huidige gemeentehuis, het Cromhouthuis en het inmiddels afgebroken Schoonaerde zijn panden die Frederick Bogaardt heeft laten bouwen. In het Cromhouthuis, dat voorheen de naam Louise-Inrichting droeg, vestigde hij een huis voor deftige maar verarmde dames van Protestantse afkomst, die in dit huis van hun oude dag konden genieten. Bogaardt liet hiervoor het huis bouwen en financierde daarnaast ook voor een belangrijk deel de verblijfskosten van de dames in dit huis.

Een bijzonder grafmonument dat verloren dreigt te gaan

De familie Bogaardt ligt begraven op de Algemene begraafplaats in Brummen. In een bijzonder praalgraf. Hoe dat graf er is gekomen heeft alles te maken met Marius uit “Naar de kalkberg”. In 2001 werd het grafmonument ingeschreven in het register van rijksmonumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Rijksmonumentenregister). Het grafmonument werd door de Rijksdienst beschreven als rijk en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van grafmonumenten uit het eind van de negentiende eeuw en dat van kunsthistorische waarde is. Dit mede vanwege het opvallende, unieke baldakijn en het neogotische hekwerk. Helaas verkeert het grafmonument anno 2021 in een zeer slechte staat. Het baldakijn is doorgerot en verschillende onderdelen zijn al naar beneden gevallen. Ook het gietijzeren hekwerk blijkt nodig aan onderhoud toe. Dat de grafkelder van een voor Brummen zo belangrijke familie, die bovendien heel veel voor ons mooie dorp en haar inwoners heeft gedaan, zo in verval is geraakt en dreigt te verdwijnen door een gebrek aan onderhoud, kan en mag Brummen niet laten gebeuren! Wilt u meer weten over de grafkelder van de familie Bogaardt of wilt u op welke manier dan ook een bijdrage leveren aan het behoud van dit unieke graf neem dan contact op met Marinus van Tent Beking (06-10556883). De 43e uitgave van De Gieten Pers, Naar de kalkberg van Anneloes Timmerije is vanaf 22 november te koop bij de plaatselijke boekverkooppunten en via de website van De Geiten Pers.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 17 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 17 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 18 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36