Afbeelding

Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs

Algemeen

REGIO - Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs. Ze doet dat onder meer door huurders te attenderen op mogelijkheden om energie te besparen of mogelijk een betalingsregeling aan te bieden. Overigens hebben zich nog geen klanten gemeld bij de verhuurder met betalingsproblemen ten gevolge van de hogere energieprijzen, zegt woordvoerder Karien Witteveen van Veluwonen.

Als bekend zwicht heel Europa onder de last van een gascrisis. Dat geldt zeker voor Nederland dat dankzij het overvloedige Groningse gas een enorme gasinfrastructuur optuigde. Gevolg: nog steeds is ongeveer 95 procent van de woningen in ons land voorzien van een gasaansluiting voor de centrale verwarming, tapwater (douche) en koken. De kraan in Groningen is echter grotendeels dicht gedraaid, zodat Nederland in belangrijke mate is aangewezen op de internationale energiemarkten. En daarop is de vraag naar gas zeldzaam hoog, onder meer door de opkrabbelende economie en de stagnerende aanvoer van gas uit landen als Rusland en Noorwegen.

De meeste pijn wordt gevoeld door mensen met een laag inkomen, volgens onderzoeksorganisatie TNO. Het becijferde dat rond de 550.000 huishoudens in Nederland lijden aan ‘energiearmoede’.

Bij Veluwonen is er nog geen hulpvraag dus. Witteveen: “We kunnen niets doen aan de energieprijzen zelf en zijn daarom blij dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid neemt. Dit ontlast onze huurders.”

Ze doelt daarbij op het feit dat het demissionaire kabinet 3,2 miljard euro investeert om burgers te compenseren voor de fors stijgende energieprijzen. Gemiddeld gaat het om zo’n 400 euro per huishouden.”

Witteveen: “We vragen onze huurders die door hogere energieprijzen toch de huur lastiger kunnen betalen, om zo snel mogelijk met ons te bellen. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling of hulp van De Voorzieningenwijzer. Die laatste biedt een reeks handreikingen voor manieren waarop je geld slimmer kunt besteden, bijvoorbeeld door het inschakelen van een gratis bespaar expert.”
Bewoners kunnen (met hulp van Veluwonen) zelf ook iets doen. Bijvoorbeeld door voor zonnepanelen kiezen. In het dorp Brummen deed 80 procent van de huurders dat en dat scheelt hen in de energiekosten. Veluwonen werkt samen met de gemeente Brummen en BrummenEnergie aan het project ‘Brummen geeft energie’. Huurders kunnen een energiecoach of -conciërge laten komen voor advies en praktische hulp. De conciërge neemt gelijk energiebesparende middelen mee en installeert ze. Dit alles is gratis voor de huurders.
Witteveen geeft aan dat het gemiddelde energielabel voor de 4000 woningen van Veluwonen ‘B’ is. De komende vijf jaar worden ruim 650 huizen verbeterd tot label A (waar dat kan) of beter. Alle van nieuwbouw van Veluwonen heeft dit label al en is gasloos.

Uit de krant

Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 47 minuten geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 4 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 4 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 5 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen gisteren
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen gisteren
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20