Logo brummensnieuws.nl

Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs

REGIO - Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs. Ze doet dat onder meer door huurders te attenderen op mogelijkheden om energie te besparen of mogelijk een betalingsregeling aan te bieden. Overigens hebben zich nog geen klanten gemeld bij de verhuurder met betalingsproblemen ten gevolge van de hogere energieprijzen, zegt woordvoerder Karien Witteveen van Veluwonen.

Als bekend zwicht heel Europa onder de last van een gascrisis. Dat geldt zeker voor Nederland dat dankzij het overvloedige Groningse gas een enorme gasinfrastructuur optuigde. Gevolg: nog steeds is ongeveer 95 procent van de woningen in ons land voorzien van een gasaansluiting voor de centrale verwarming, tapwater (douche) en koken. De kraan in Groningen is echter grotendeels dicht gedraaid, zodat Nederland in belangrijke mate is aangewezen op de internationale energiemarkten. En daarop is de vraag naar gas zeldzaam hoog, onder meer door de opkrabbelende economie en de stagnerende aanvoer van gas uit landen als Rusland en Noorwegen.

De meeste pijn wordt gevoeld door mensen met een laag inkomen, volgens onderzoeksorganisatie TNO. Het becijferde dat rond de 550.000 huishoudens in Nederland lijden aan ‘energiearmoede’.

Bij Veluwonen is er nog geen hulpvraag dus. Witteveen: “We kunnen niets doen aan de energieprijzen zelf en zijn daarom blij dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid neemt. Dit ontlast onze huurders.”

Ze doelt daarbij op het feit dat het demissionaire kabinet 3,2 miljard euro investeert om burgers te compenseren voor de fors stijgende energieprijzen. Gemiddeld gaat het om zo’n 400 euro per huishouden.”

Witteveen: “We vragen onze huurders die door hogere energieprijzen toch de huur lastiger kunnen betalen, om zo snel mogelijk met ons te bellen. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling of hulp van De Voorzieningenwijzer. Die laatste biedt een reeks handreikingen voor manieren waarop je geld slimmer kunt besteden, bijvoorbeeld door het inschakelen van een gratis bespaar expert.”
Bewoners kunnen (met hulp van Veluwonen) zelf ook iets doen. Bijvoorbeeld door voor zonnepanelen kiezen. In het dorp Brummen deed 80 procent van de huurders dat en dat scheelt hen in de energiekosten. Veluwonen werkt samen met de gemeente Brummen en BrummenEnergie aan het project ‘Brummen geeft energie’. Huurders kunnen een energiecoach of -conciërge laten komen voor advies en praktische hulp. De conciërge neemt gelijk energiebesparende middelen mee en installeert ze. Dit alles is gratis voor de huurders.
Witteveen geeft aan dat het gemiddelde energielabel voor de 4000 woningen van Veluwonen ‘B’ is. De komende vijf jaar worden ruim 650 huizen verbeterd tot label A (waar dat kan) of beter. Alle van nieuwbouw van Veluwonen heeft dit label al en is gasloos.

Meer berichten
 


Week 45

In week 45 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: