Logo brummensnieuws.nl

Ingezonden

INGEZONDEN - Eerst de natuur, dan de wandelende mens, dan de fietsende mens, dan de rijdende mens met klein voertuig en dan de vrachtrijdende mens met groot voertuig. Dat Rutte geen visie heeft betekent niet automatisch dat wij geen visie hebben; op onze omgeving. Hier langs het Apeldoorns kanaal, langs de Dierenseweg.

Wij wonen op een prachtige plek op de Veluweflank. Tussen oude landgoederen en de fantastische Veluwezoom. Wel leven met aardige mensen en langs een beroemd en mooi kanaal. Helaas varen er geen grote boten door. Wel recreatief vermaak, gelukkig. Een lust om te zien.

Ik begon deze column met mijn nieuwe adagium. Ik zie namelijk wat vooruitgang kan doen in een dichtbevolkt landje als Nederland. De welvaart heeft de afgelopen decennia grote sprongen gemaakt. De bevolking is toegenomen, de wensen en behoeften zijn veranderd. Industrie en werkenden, wij die daarvan profiteren. Ik begon mijn nieuwe adagium niet voor niets. Juist en vooral in deze tijden is de volgorde van het bepalen van veranderingen in landschap of uitbreiding van wegen, industrie en van energietransitie van enorm belang. Welke uitgangspunt neemt u? Heeft u zelf een visie bepaald? Laten we dat aan anderen over?

Stel, er komt verandering! Start u dan bijvoorbeeld met het denken vanuit de rijdende mens, met klein voertuig of start u vanuit de fietsende en wandelende mens? Hopelijk vanuit de natuur, maar een ander weer vanuit de industrie. In bijna alle gevallen geldt dat door ingrijpen in uw wereld uw omgeving zal veranderen.

Gisteren waren we voor een gedeelte van het project Loenen-Eerbeek 2030 bijeen; met de provincie en twee afgevaardigden van de gemeente. De emoties liepen soms hoog op. En terecht! Want, wat is nu het belangrijkst? Vanuit welk perspectief wordt gedacht? Waar zit het meeste gewicht in de schaal der veranderingen. Dat bepaalt, later, niet alleen de sfeer, dat bepaalt in welke omstandigheden velen van ons terecht gaan komen. Sommige bewoners willen na decennia ook heel graag duidelijkheid krijgen.

Ik hoop dat - voordat er veelomvattende beslissingen worden genomen, er door beleidsmakers, bestuurders, bevolking en industrie - er nog eens goed gekeken wordt vanuit welk perspectief we onze nieuwe visie op landschap, verkeerscirculatie en veranderingen bekijken.

Ik hoop natuurlijk: eerst de natuur, dan de lopende, daarna fietsende, dan de rijdende en dan later vrachtrijdende mens.

Meer berichten
 


Week 45

In week 45 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: