Logo brummensnieuws.nl
Foto: Marion Verhaaf
Foto: Marion Verhaaf

Regulering carbidschieten aangescherpt én verruimd

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat- als de raad ermee instemt- de regels voor carbidschieten aanscherpen, maar op sommige punten worden ze ook iets verruimd. Dat blijkt uit voorgestelde wijzigingen van de zogeheten Algemene Plaatselijke verordening (APV).

Carbidschieten kent een lange historie. Ook in Brummen. De laatste jaren neemt de belangstelling ervoor toe. Dat was zeker afgelopen jaarwisseling het geval. Aanleiding was het feit dat tijdens die jaarwisseling het verboden was vuurwerk te bezitten en af te steken, vanwege de zware druk op ziekenhuizen en zorgverleners door corona. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 moesten bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. Die druk konden de zwaar belaste zorginstellingen er afgelopen jaar niet bij hebben. Het gevolg was dat door knalliefhebbers op grote schaal werd uitgeweken naar carbid.

De gemeente Brummen gaat ervan uit dat de regels rond het legale vuurwerk steeds strenger worden, ook zonder corona. Het vermoeden bestaat dat meer met carbid geschoten zal worden.

De traditie van carbid schieten moet wat het college betreft blijven bestaan. Maar om het veilig te laten verlopen worden nu de regels in de APV aangescherpt.

Voortaan is verboden zonder vergunning van de burgemeester met carbid te schieten. Het schieten mag slechts plaatshebben op 31 december tussen 10 uur en 18 uur op een afgezet terrein. Voorheen was dat overigens van 12 tot 18 uur. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is, is 18 jaar of ouder, draagt deugdelijk oog- en gehoorbescherming en is duidelijk herkenbaar door het dragen van een oranje- of geelkleurig hesje. De schutters mogen geen alcohol of drugs hebben gebruikt. Er moet gebruik gemaakt worden van deugdelijke (melk)bussen en dergelijke met een maximale inhoud van 40 liter (was 30). Ook moet ruime afstand gehouden worden van woningen (100 meter), zorginstellingen (300 meter) en gebouwen waarin dieren worden gehouden (300 meter). Toeschouwers moeten op ruime afstand verblijven en er mag met hooguit vijf melkbussen tegelijk worden geschoten.

Overigens krijgen de ‘professionele’ carbidteams, als het Brummense Carbid Team meer vrijheden. Onder meer mag met grotere bussen worden geschoten. De gemeente is daarover in overleg met de leden van die teams.
De gemeenteraad bespreekt het voorstel in het forum van 4 november 2021 en stelt een en ander al dan niet aangepast in de raadsvergadering van 18 november vast.

Meer berichten
 


Week 39

In week 39 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: