Logo brummensnieuws.nl
<p>Jaap Ypma. Foto: Yvonne Buis-Franken</p>

Jaap Ypma. Foto: Yvonne Buis-Franken

Jaap Ypma: Nieuwsgierige bedrijfseconoom met oog voor zijn omgeving

BRUMMEN - Jaap Ypma is een bekend gezicht in onze gemeente. Of het nou als CDA partijbestuurder is, mede-oprichter van Brummen Energie of in de kerk, zijn hele leven staat hij al klaar om een bijdrage te leveren in de maatschappij.

Net als veel anderen kwam Ypma (79) hier voor de papierindustrie. Na zijn militaire diensttijd kon de geboren Apeldoorner aan de slag in de golfkartonfabriek van De Hoop in Eerbeek. “Ik was planner en calculator en werkte ondertussen aan mijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In Brummen vonden we een huis. Dat is ondertussen zo’n 50 jaar geleden.“ Na tien jaar besloot Ypma de overgang naar het onderwijs te maken. “Jarenlang werkte ik als docent en manager aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, ik heb de vele ontwikkelingen van kleine Heao naar grote Hogeschool met meerdere vestigingen begeleid. En ook na die tijd ben ik nog lang betrokken gebleven door studenten te helpen bij hun afstuderen.”

Achter de schermen

Naast zijn professionele carrière was Ypma gemeentelijk mediator en bestuurder bij de toenmalige Wilhelminaschool. Begin jaren ’90 raakte hij betrokken bij het CDA als vrijwilliger. “Ik wilde iets doen, maar het politieke ‘handwerk’ paste niet bij mij. Liever zocht ik de dingen achter de schermen uit. Zo maakte ik verkiezingsprogramma’s, keek welke mensen wellicht geschikt zouden zijn voor de fractie of indien nodig als wethouder. Ook adviseerde ik bij de fusering van verschillende CDA afdelingen. Het was in die tijd dat ik op een CDA congres in aanraking kwam met duurzame energie, een onderwerp dat toen echt wortel heeft geschoten. Jarenlang zat ik in een commissie die nadacht over hoe duurzaamheid te bewerkstelligen binnen het totale beleidsgebied van het CDA.”

Brummen Energie

Na hier veel over te hebben gesproken met gelijkgestemden binnen onze gemeente richtte Ypma, samen met diverse anderen, Brummen Energie op. “Wanneer het over energie ging werd je altijd al heel snel geconfronteerd met hele grote energiebedrijven. Die wekten de energie op, verkochten deze maar handelden ook in olie of aardgas. Wij wilden een coöperatief energiebedrijf starten, door de burgers zelf gewenst, opgezet en bestuurd. Ik vond het enorm belangrijk dat de juridische, financiële en bedrijfsmatige structuur heel goed in elkaar zat. En dat is gelukt. Met zonnepark Elzenbos, zonnepark Doonweg en diverse andere projecten hebben we in tien jaar al hele mooie dingen kunnen realiseren. Vooral de Doonweg was nog een hele puzzel. Met behulp van studenten zijn alle mogelijkheden uitgebreid bestudeerd en doorgerekend. Maar nu liggen er al twee grote parken die volop elektriciteit opleveren.”

Rentmeesterschap

Ypma wijdt het aan zijn opvoeding en overtuiging dat hij veel doet voor de gemeenschap. “Ik ben mij heel bewust van het rentmeesterschap wat wij hebben over de aarde. Als mens heb je een verantwoordelijkheid, niet alleen ten opzichte van je eigen omgeving, maar ook ten opzichte van de maatschappij. Daarbij sta ik altijd voor rechtvaardigheid en solidariteit. Ik ben bezig vanuit een Bijbelse gedachte. Natuurlijk moet je zorg dragen voor jezelf en je gezin, maar je moet ook altijd iets voor de gemeenschap doen. Jij helpt dan een ander mens, maar die mensen maken jou ook. Door vrijwilligerswerk kom je in contact met andere gedachten en culturen wat een bredere blik kan opleveren over je eigen content. Het zorgt ervoor dat je blijft nadenken of je datgene wat je doet wel goed doet. En zo werkt dat ook bij een politieke partij. Je hebt partijen die specifiek voor één ding gaan, duurzaamheid, of boeren of dieren. Maar de CDA is een volkspartij. De sociale sector is belangrijk, daar moet veel aandacht voor zijn, Maar het is goed dat duurzame productie nu ook veel aandacht krijgt.”

Duurzaamheid

Ypma verbaast zich overigens wel over het overvloedige geldaanbod in relatie tot duurzaamheid in onze maatschappij. “Geld kost tegenwoordig niets meer, dat lokt bestedingen uit, kijk maar naar de huizenmarkt. Het lijkt wel of we in het paradijs wonen, er zit geen rem op en sparen wordt gestraft. We geven steeds meer geld uit maar dat is volledig in strijd met duurzaamheid. Mijn bestuurswerk bij Brummen Energie zit er al op, en ook bij het CDA zal het minder worden. Dan wil ik gaan uitzoeken hoe het mogelijk is dat de geldstroom momenteel eindeloos lijkt en dit ongestraft kan. Dit intrigeert me en ik begrijp het niet goed. Als het me gegeven is ga ik me daar de komende tijd in verdiepen.”

Meer berichten
 


Week 39

In week 39 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: