Afbeelding

Brummen in navolging Parijs: 30 km/u

Algemeen

BRUMMEN – Het college van Burgemeester en Wethouder heeft eerder dit jaar het besluit genomen om in de gehele bebouwde kom van Brummen en Leuvenheim de maximumsnelheid te verlagen naar 30 km. Ook op de Hallseweg in Hall gaat de maximumsnelheid omlaag naar 30 km/u. De maatregel wordt genomen om de uitstoot te verminderen, geluidsoverlast te beperken en de verkeersveiligheid te bevorderen.

Eind vorig jaar heeft een ontwerp-verkeersbesluit voor deze snelheidsverlaging ter inzage gelegen. Enkele zienswijzen vormden voor het college geen aanleiding om af te zien van de ingrijpende verkeersmaatregel. Eind mei werd het definitieve besluit in de Staatscourant gepubliceerd. Zodra een oplossing is gevonden voor de bezwaren, wordt het besluit onherroepelijk en wordt het plan uitgevoerd. Het besluit om de snelheid op de Hallseweg tussen de komborden te verlagen is begin augustus gepubliceerd. 

Maatregelen om de leefbaarheid, het welzijn in steden en dorpen worden in heel Europa genomen. In mei is in Spanje de maximumsnelheid in alle steden binnen de bebouwde kom op tweebaanswegen verlaagd naar 30 km/u en zelfs naar 20 km/u op wegen met één rijbaan voor beide richtingen. In Parijs geldt sinds 30 augustus, met uitzondering van enkele doorgaande wegen, een maximumsnelheid van 30 km/u. Eerder werd die snelheid ingevoerd in Brussel, Lausanne, Hamburg, Berlijn en München. In 2023 voegt ook Amsterdam zich als eerste grote Nederlandse stad bij dat rijtje. Een jaar gelden nam de kamer een motie aan om 30 km/u in de bebouwde kom als leidend principe te hanteren.

Weginrichting aanpassen

Aan het plan zitten wel de nodige uitvoeringshaken en –ogen. Voorafgaand aan het besluit is overleg gevoerd met de politie en die is van mening dat het plan niet past binnen het principe Duurzaam Veilig. Voor de bestuurder is het namelijk niet duidelijk dat op de wegen een afwijkende maximum snelheid geldt. Op de weg geldende snelheidsbeperking moet herkenbaar en en voorspelbaar zijn.

Volgens het besluit voldoen de wegen niet aan de inrichtingseisen. De huidige wegbreedte van de rijbaan bedraagt 7,50 meter en dat moet volgens de richtlijnen minimaal 4,80 meter en maximaal 5,80 meter zijn. Door de fietsstroken is er een ‘verbod stil te staan’ ontstaan waarbij er geen remmende werking is door geparkeerde en stilstaande voertuigen op de rijbaan. Door die fietsstroken is er ook een scheiding ontstaan tussen de langzame fiets en de snelle motorvoertuigen. Op erftoegangswegen zijn fietsvoorzieningen niet toegestaan, tenzij er sprake is van een fietsstraat.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 5 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 5 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 6 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36