Logo brummensnieuws.nl
<p>Sporthal &#39;De Boehle&#39;. Bron: Google Maps</p>

Sporthal 'De Boehle'. Bron: Google Maps

Forse investering maakt De Bhoele energiezuinig

EERBEEK – De Bhoele wordt grondig aangepakt. Groot onderhoud, energiebesparende maatregelen en 296 zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat de sporthal voldoet aan de energie-eisen van deze tijd. De investeringen verdienen zich op lange termijn zelf terug, blijkt uit een energiebesparingsrapport.

Tijdens de forumvergadering vroeg een aantal gemeenteraadsleden of het wel zinvol is 296 zonnepanelen op het dak van De Bhoele te plaatsen. “Het gebouw is 45 jaar oud en is het dan wel verstandig om een investering te doen van 97.000 euro, als dat bedrag over twintig jaar moet worden afgeschreven,” was de vraag van enkele fracties.

Het gaat bij De Bhoele echter niet alleen om plaatsing van zonnepanelen. Het is ook de bedoeling dat groot onderhoud naar voren wordt gehaald. Een bouwkundig onderzoek heeft in 2019 aangetoond dat de kwaliteit van het gebouw goed is. Met een forse investering in duurzaamheidsmaatregelen voldoet het gebouw helemaal aan de eisen van deze tijd en kan de gemeente de CO2 fors beperken.

Energiebesparingsrapport

Adviesbureau Enodes heeft op verzoek van de gemeente een energiebesparingsrapport opgesteld, waarin wordt opgesomd wat allemaal nodig is om de uit 1976 stammende Sporthal aan te passen aan de energie-eisen van deze tijd. LED-verlichting, dakisolatie, gevelisolatie, een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, een zonneboiler en zonnepanelen vergen een totale investering van ruim vier ton. Voor de zonnepanelen is nu een extra krediet van 97.000 euro aan de raad gevraagd. De overige kosten worden betaald uit de al begrote post groot onderhoud en deze wordt twee jaar naar voren gehaald.

Enodes becijferde ook dat met de totale investering een jaarlijkse besparing wordt verwacht van ruim 35.500 euro. Alle maatregelen zorgen ervoor dat De Bhoele een A++++ label krijgt. Daarmee gaat de sporthal vijf stappen omhoog. Nu heeft de hal een C-label. De CO2-reductie is naar verwachting 70 ton.

Meer berichten


Week 28

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: