Logo brummensnieuws.nl
Henk Rozie en Jan Verweij genieten van hun haring. Foto: Marion Verhaaf
Henk Rozie en Jan Verweij genieten van hun haring. Foto: Marion Verhaaf

In de rij voor de Nieuwe Haring

BRUMMEN/EERBEEK – De Nieuwe Haring is weer verkrijgbaar in Nederland. De haringkar van Henk Bouhof en de kraam van Mark de Graaf zijn afgelopen woensdag dan ook weer veel bezocht. De haring valt goed in de smaak, om je vingers bij af te likken.


De liefhebbers lieten er geen gras over groeien. Sommigen namen meteen de proef op de som en aten hem ter plekke op. Anderen namen een aantal mee naar huis. En dat smaken verschillen is duidelijk, met of zonder uitje en zelfs op een broodje zijn ze niet te versmaden. Henk Rozie en Jan Verweij uit Brummen lieten hem direct goed smaken. Zonder problemen lieten zij hun vers schoongemaakte haring tussen de vingers in hun keel glijden en genoten er met volle teugen van.

Nieuwe Haringen worden gevangen tussen 1 mei en 31 augustus en zijn tot 1 oktober van dat zelfde jaar te koop. Na het seizoen wordt de haring nog volop gegeten, maar mag dan niet meer Nieuwe Haring worden genoemd. De vissoort zit boordevol verschillende vitaminen en bevat per 100 gram ongeveer 16 gram vet, afhankelijk van het moment van de vangst. Bovendien heeft bevat een haring maar weinig calorieën. Regelmatig een haring eten is dan ook erg gezond zo zegt men. Dat laten de Nederlanders dan ook niet aan zich voorbij gaan. In de eerste vier weken van het nieuwe seizoen wordt er volgens de Nederlandse Haring-groothandelsvereniging, een vijfde van de totale hoeveelheid gegeten die normaal in een jaar wordt genuttigd.

Meer berichten


Week 28

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: