Logo brummensnieuws.nl

Stichting wil Veluwe redden van laagvliegers

BRUMMEN/ EERBEEK - Stichting Red de Veluwe vraagt inwoners van Brummen, Eerbeek, Hall en Leuvenheim door middel van flyers om geld te doneren aan de stichting. Die ijvert sinds 2017 tegen de plannen van de overheid om vakantievluchten op Lelystad Airport toe te staan. De negatieve gevolgen daarvan voor mens en natuur noemt de Stichting onacceptabel. Het geld is nodig om beroep in te stellen tegen de plannen.

De opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld en als overloop van Schiphol staat nog steeds gepland voor november van dit jaar. Uiteindelijk genereert het vliegveld ongeveer 45.000 vluchten per jaar, van 6 tot 23 uur, voornamelijk in de zomermaanden. Omdat het Nederlandse luchtruim (te) klein voor het grote aantal vliegbewegingen zullen veel van de vliegtuigen uitzonderlijk laag over de Veluwe en de IJsselvallei moeten vliegen. Dat is nodig om de grote luchtvaart van en naar Schiphol niet in de weg te zitten.

Volgens de Stichting heeft 80 procent van de vakantievluchten van Lelystad Airport een zuidelijke bestemming. Zo loopt een route naar de mediterrane bestemmingen in Zuidoost-Europa en Turkije dwars over onder andere de gemeente Brummen. Elk (Iaagvliegend) toestel levert geluidoverlast op, met name in de vroege ochtend en de late avond. Daarbij stoten ze schadelijke stoffen uit die gevaarlijk zijn voor mens en natuur.

De Stichting zegt dat minister Cora van Nieuwenhuizen bij de presentatie van de Luchtruimherziening uitspraken als: “Alle problemen rondom het laagvliegen zijn opgelost”. Maar dit bleek nergens vast te liggen in regelgeving. In de praktijk moet het Lelystad verkeer nog steeds onder de Schiphol routes door en dat betekent lang laagvliegen zoals het nergens elders In de wereld voorkomt. Keer op keer is volgens de Stichting aangetoond dat de besluitvorming rondom de opening van Lelystad Airport niet deugt: “Toch doen de regering, sommige politieke partijen en de luchtvaartlobby er alles aan om die opening te forceren. Luchthaven Lelystad als onderdeel van Royal Schiphol Group is gewoonweg haar gang gegaan zonder de benodigde vergunningen.”

Bijgestaan door een advocaat hebben de initiatiefnemers tot de Stichting minister Carola Schouten van LNV in een juridische procedure gevraagd het illegale project te stoppen. Zij onderschrijft de visie, maar handhaaft niet. De Stichting stelt: “Er zit dan weinig anders op dan het instellen van beroep. Naar de rechter zal geluisterd moeten worden.” Voor financiering van de acties, zienswijzen en procedures is geld hard nodig. Daarom vraagt de Stichting donaties. Geld kan worden overgemaakt naar: NL73 ABNA 0810 899 167 t.n.v. Stichting Red de Veluwe. Meer informatie op https://www.stichtingreddeveluwe.nl/steun.

Meer berichten


Week 28

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: