Logo brummensnieuws.nl

Energiecoaches gezocht!

BRUMMEN - BrummenEnergie is dringend op zoek naar energiecoaches. De gemeente Brummen ontving recentelijk subsidie die BrummenEnergie in staat stelt zich te richten op huurders van woningcoöperatie Veluwonen. De energiecoaches denken mee met de huurders over hoe geld en energie bespaard kunnen worden. Ook bieden energiecoaches bij het doornemen van de jaarlijkse afrekening. Vooral huurders van Veluwonen worden uitgenodigd te solliciteren.

“We vragen vrouwen en jongeren vanaf 20 jaar nadrukkelijk om te solliciteren. Ik ben nu nog de enige vrouwelijke energiecoach, hopelijk gaat dat snel veranderen.” Gemmeke Caron uit Oeken is enthousiast over de samenwerking met Veluwonen. Als energiecoach denkt zij mee met inwoners van de gemeente Brummen over manieren waarop zij hun energieverbruik kunnen verlagen en met kleine maatregelen geld kunnen besparen. “Ik bekijk met bewoners of de watertemperatuur van de cv-ketel zuiniger kan worden afgesteld, welke apparatuur in huis het verbruik en de kosten opjagen en hoe het energieverbruik van bijvoorbeeld een gezin met twee kinderen in een bepaalde leeftijd zich verhoudt tot het gemiddelde verbruik van zo’n zelfde gezin. 

Het maakt mensen bewust van hun energieverbruik in verhouding tot klimaatverandering. Een afspraak met een energiecoach is gratis. Het is geen vrijwilligerswerk, we ontvangen voor ieder gesprek dat wij voeren een vergoeding.” Wat doet een energiecoach precies? “Wij lopen samen met de bewoners door hun huis en kijken waar er geld bespaard kan worden. Na het bezoek ontvangt men een rapport met alle bezuinigingstips.” Veel huurders zoeken naar manieren om energiebewust te wonen en nemen in onze gemeente stroom af die is opgewekt uit zonnepanelen. Caron benadrukt hoe belangrijk het is dat huurders van Veluwonen zich opgeven als energiecoach en ook hoe leuk die functie is: “ze weten hoe het is om te huren en spreken uit eigen ervaring. Zij zullen een medehuurder meer aanspreken dan een coach met een koopwoning. Het werk van een energiecoach is ontzettend leuk want mensen zijn enthousiast en dankbaar dat je met hen meedenkt. Vaak weet men wel wat er gedaan moet worden om zuiniger met energie om te gaan maar heeft men hulp nodig met de prioritering. Ook nieuwe huurders kunnen veel baat hebben bij een energiecoach omdat een woning dan nog niet geheel is ingericht. Dat scheelt werkzaamheden achteraf.” De nieuwe energiecoaches krijgen een training aangeboden voordat zij hun werkzaamheden in september beginnen.

Meer berichten
 


Week 24

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: