Logo brummensnieuws.nl
<p>Ooievaars eten wat hun voor de voeten komt. Foto: Yvonne Buis</p>

Ooievaars eten wat hun voor de voeten komt. Foto: Yvonne Buis

Ooievaar geen gevaar weidevogels

BRUMMEN - De ooievaar, de één vindt hem prachtig, de ander ziet hem als bedreiging voor de andere weidevogels. “Onterecht”, zegt de Stichting STORK. “De terugloop van weidevogels heeft niets met de ooievaar te maken.”

Je hoeft momenteel maar een klein rondje buitengebied te doen en je weet, er zijn grote groepen ooievaars dit jaar. “Dit zijn voornamelijk oudere dieren die door het slechte weer hun broedsel hebben verloren”, zegt Annemiek Enters van de Stichting STORK. “De Ooievaar is nog altijd schaars. Hij foerageert al wandelend door weilanden, en door zijn opvallende uiterlijk lijken het er dan al gauw veel. Ooievaars eten wat er voor hun snavel komt, voornamelijk insecten en wormen. Af en toe ook een muis of een mol. Maar ze gaan niet bewust op zoek naar de kuikens van andere weidevogels.”

Aaseter

Helemaal vrijuit gaat de ooievaar niet, want als aaseter verorbert hij zo af en toe wel een kuiken. “Wanneer de kuikens uit het land worden verjaagd en de ooievaar er één voor de voeten krijgt, kan het voorkomen dat hij hem opeet. En ik snap dat mensen daarvan balen. Echter, de reiger, de marter en niet te vergeten de huiskat, vormen een veel grotere bedreiging. Als we de weidevogels willen beschermen moeten we veel meer aandacht hebben voor goed landschapsbeheer. Bij het maaien, met de bemesting, en natuurlijk alert zijn op nesten. Gaat het goed met de ooievaar, dan ook met de weidevogel.”

Meer berichten
 


Week 24

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: