Logo brummensnieuws.nl
<p>Het was niet de bedoeling dit stuk heg te rooien.</p>

Het was niet de bedoeling dit stuk heg te rooien.

Vlechtheg ‘onthoofd’ door wegwerk

BRUMMEN – Bij werkzaamheden bij de nieuwbouw Elzenbos is een deel van een vlechtheg onthoofd. Het stuk heg is een relict van de omheining uit vroeger tijden rond weilanden en akkers. De gemeente Brummen hecht waarde aan natuur en landschap, maar lijkt wel wat tekort te schieten in interne afstemming.

De oude vlechtheg was nog maar een kleine 55 meter lang, nu dus nog een stuk korter. Met een grote kraan is een stuk heg met enig geweld uit de grond getrokken. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het zeker niet de bedoeling was dit stuk heg te rooien. “Hij was zich van geen kwaad bewust en meende er juist goed aan te doen om een goed beloopbaar pad te realiseren. Een stuk haag is hierdoor als te verwijderen in het bestek opgenomen. De aannemer heeft dit dus uiteindelijk conform opdracht uitgevoerd” aldus woordvoerder Hanneke Karssenberg.

Na vragen van deze krant over de beschadigde heg heeft de aannemer de zwaar beschadigde struik teruggezet in de grond. De afdeling waaronder natuur en landschap valt ziet dat als een kansloze missie. De hoofdstam was gescheurd, en de wortelkluit uitgedroogd, waarmee de kans op weer aanslaan erg klein is. Het “corpus delicti” is de dag na herplaatsing alsnog weggehaald.

Wethouder Pouwel Inberg betreurt het zeer dat dit zo heeft moeten gebeuren. “Betrokkenen hebben naar eer en geweten gehandeld, maar dat heeft nadelig uitgepakt voor deze waardevolle oude haag. Het benadrukt nogmaals het belang van goede afstemming en communicatie. Nu moeten we er alles aan doen nieuw groen aan te planten dat hier ook weer een plek heeft voor de toekomst”.

Groen Links fractieleider Beelen plaatste op Facebook een foto met daarbij de hartenkreet “het wordt tijd dat een ecoloog vooraf meekijkt naar vergunningen”. Misschien is het wel tijd dat er integraal gewerkt gaat worden binnen de burelen van het gemeentehuis, en de eilandjes worden geslecht. De wandelgangen inzetten voor samenwerking binnen het gemeentehuis kan een goede eerste stap zijn.

Meer berichten
 


Week 24

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: