Logo brummensnieuws.nl

Mogelijk meer wildaanrijdingen bij avondklok

VELUWE - Dat een avondklok zoals de afgelopen maanden effect had op ons gedrag is natuurlijk niets nieuws. Maar onze aanpassingen hadden ook effect op de wilde dieren. Wildaanrijdingen vonden daarom de laatste maanden op een andere manier plaats. Daarbij lag de frequentie waarschijnlijk ook hoger.

Met het stoppen van de avondklok werden op Social Media volop oproepen gedaan om voorzichtig te zijn op de weg. ‘Het wild kan geen klok kijken en moet wennen aan de nieuwe situatie, rijd voorzichtig’, was de slogan. Maar is dit terecht?

Sinds 2013 wordt in onder andere onze provincie het aantal incidenten bijgehouden door de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Voorzitter Gijs van Aardenne legt uit hoe dit zit. “Dieren zijn gewoontedieren. Zij leven naar hun biologische klok en hebben een bepaalde regelmatigheid in hun dag. Als wij dus bij de overgang van zomer- naar wintertijd opeens de klok een uur verzetten en daarmee het spitsuur vervroegen of verlaten, heeft dat effect op het aantal aanrijdingen. Vooral in het voorjaar, wanneer er ook nog sprake is van bronstgedrag en de jonge mannelijke dieren uit het gebied worden gezet, zien we ieder jaar enkele dagen een toename van het aantal incidenten.”

Verkeer is gevaar
De meeste incidenten vinden plaats met reeën, maar ook wilde zwijnen en herten zijn regelmatig betrokken bij aanrijdingen. “Dieren zien verkeer als gevaar. Een drukke snelweg zullen ze dus mijden. Vooral in schemer zien we de meeste aanrijdingen en het ligt aan het gebied waar ze plaatsvinden. In de Achterhoek bijvoorbeeld heb je een dichte infrastructuur met veel kleinere wegen. Daar zie je gebiedsdekkend incidenten. Op de Veluwe zien we juist vooral problemen op de doorgaande wegen. Harde cijfers kunnen we nog niet geven, maar het type aanrijdingen de afgelopen periode lijkt wel anders. Zo kwamen er nu dieren op de snelwegen. Normaal is daar dag en nacht een continue stroom verkeer waardoor ze er wegblijven. Nu stonden dieren apathisch en verrast midden op de weg. In tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten is het aantal aanrijdingen dus waarschijnlijk hoger geweest dan normaal.”

Recreatiedruk
Een tweede probleem vormde het opgejaagde wild door de recreatiedruk. ”Door de corona komen veel meer mensen in het bos. Daardoor wordt het wild veel vaker gestoord door langskomende mountainbikers of loslopende honden. Tijdens hun vlucht steken ze in paniek wegen over. Rasters en snelheidsaanpassingen zijn effectief, maar ook voorzichtigheid van de mensen ín het bos is dus gewenst.”

Meer berichten
 


Week 24

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: