Afbeelding

Huisartsen zitten op schema met vaccinaties

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN – Sinds de start van de vaccinaties tegen het coronavirus, zijn in heel Nederland nu ongeveer zes miljoen prikken gezet. Bijna één miljoen vaccinaties daarvan komen op het conto van de huisartspraktijken. De schatting is dat er iedere 0,5 seconden iemand de vaccinatie krijgt, met een gemiddelde van 96.203 prikken per dag in de afgelopen week tijdens de openingstijden van de priklocaties. Zo staat te lezen op het Coronadashboard van de overheid. 

De huisartsen vaccineren hun eigen patiënten die in 1956 tot en met 1960 zijn geboren met AstraZeneca. De drie huisartspraktijken in Eerbeek werken hierin samen en plannen nu de laatste patiënten uit deze groep in. Zij krijgen tussen nu en 15 mei een oproep in hun brievenbus voor hun vaccinaties op donderdag 25 mei en donderdag 15 juli. Jantine Woldendorp, Praktijkmanager van Huisartsenpraktijk Bouman, zegt wekelijks te moeten schakelen om zich aan te passen vanwege de updates vanuit de overheid en het RIVM. Daar wordt de vaccinatiestrategie bepaald en zij verdelen de geleverde vaccins over de provincies. “Zodra wij een levering binnen hebben vaccineren wij zo snel mogelijk. Vaccineren is dé uitweg uit deze pandemie en daar werken wij graag aan mee.” 

Huisartsen op schema

De huisartsen zitten dus op schema, al veranderd dat schema steeds. Naast de eerder genoemde leeftijdsgroep zijn ook de bewoners van kleinschalige woon/zorgcentra gevaccineerd en een aantal hoog risicogroepen. De GGD verzorgd de komende weken de oproep en vaccinatie van de patiënten tussen de 18 en 60 jaar met ‘onderliggend lijden’ die zijn doorgegeven door de huisartspraktijken. Zij hebben bijvoorbeeld astma en/of diabetes. 

Veel vragen aan huisartsen

De huisartsen door heel Nederland krijgen veel vragen over doelgroepen, de vaccins of over de strategie. Deze worden doorverwezen naar coronavaccinatie.nl of het landelijke informatienummer 0800-1351, bereikbaar van 8.00-20.00 uur. Zo blijven de assistentes bereikbaar voor andere zorgvragen, om zo de gewone zorg zo veel en normaal mogelijk door te laten gaan.

Reservelijst

Door de praktijken wordt een strakke planning gemaakt en elke keer is er een reservelijst van patiënten die zij kunnen bellen wanneer er vaccins over zijn. Op die lijst staan mensen die in principe in de volgende groep aan de beurt zijn. “De opkomst is tot nu toe erg hoog, daar zijn wij als huisartsen heel erg blij mee,” aldus Woldendorp. Dat de Rijksoverheid per abuis al mensen uit 1963 een oproep stuurden, heeft geen invloed op de vaccinaties in onze gemeente.

ER ZIJN NU ONGEVEER ZES MILJOEN PRIKKEN GEZET

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 12 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 13 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 13 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 13 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38