Afbeelding

Horeca terrassen weer open!

Algemeen

Met de terrassen is de levendigheid terug

GEMEENTE BRUMMEN - De Vroolijke Frans aan de Brummense Knoevenoordstraat heeft na een half jaar weer een reden om oprecht vrolijk te zijn. De terrassen zijn open. Met restricties weliswaar: maar open zijn ze. En belangrijk: nog goed bezet ook op een doorsnee woensdagmiddag.

Bedrijfsleider Pascal Elshof heeft een klembord in zijn handen. Daarop registreert hij de namen van zijn gasten. Met zijn twee gescheiden terrassen kan hij tweemaal vijftig mensen ontvangen. Nee, uitverkocht is het niet, maar wel erg prettig vol, vindt hij. “Om tien voor twaalf stonden de eerste mensen al te wachten. Tja, prachtig weer, terrasje pakken was zo lang niet mogelijk. Dus neem je de gelegenheid te baat voor een lunch, koffie, gebakje of een biertje. Of het drukker is dan op een regulier dag voor corona? Ja, ik denk het wel. Rond lunchtijd zaten we goed vol. Nu voor de helft, straks denk ik dat het weer aanloopt rond borreltijd.”

Het café-restaurant heeft de kaart iets aangepast. Dat wil zeggen: iets minder lunchgerechten, de afvallers vervangen door relatief eenvoudige dinergerechten. Zodat wie dat wil voor 18 uur nog een avondmaaltijd kan gebruiken. Want aan het meegeven van afhaalmaaltijden wil Elshof niet. “Ik denk dat dat toch afdoet aan de kwaliteit.”

Het is een grote vreugde voor iedereen dat de zaak weer open is. “We hebben gelukkig geen mensen hoeven te ontslaan. Maar goed: we hebben ook medewerkers op een 0-uren contract. Die kunnen weer aan de bak. Deels, want we zijn natuurlijk nog maar beperkt open. Sommigen van hen hebben een ander baantje gezocht. Dat soms -ploegen draaien in de papierindustrie- veel beter betaalt. Maar ze komen dolgraag terug. Omdat de Vroolijke Frans nu eenmaal echt een vrolijke, gezellige zaak is.”

En daarom stoort het Elshof wel dat hij gasten niet alle vrijheid kan geven. Verplichte registratie, maximaal twee mensen aan een tafel, verplichte looproutes. “Dat is niet wat je wil als gastheer. Nu moet je mensen bevragen, aanwijzingen geven. Maar gelukkig: iedereen beseft waarvoor we het doen. De acceptatie is eigenlijk vanzelfsprekend.”
De komende dagen daalt het kwik en is meer neerslag te verwachten. De Vroolijke Frans heeft heaters voor onder de overkapping en in de muziekkoepel aangeschaft. Zodat al dan niet met een dekentje over de benen toch buiten genoten kan worden.

Eerbeek
In Eerbeek wordt ondertussen bewezen dat de horeca, de terrassen, het verschil maken. Het is ongewoon druk en levendig in het dorp. Bij bakker Ten Veen, De Pelikaan en Délifrance aan de Stuyvenburchstraat zijn nog enkele stoeltjes vrij. De terrassen van De Tijd, Lisse de delicatessenbank en IJssalon Zoet, met zijn drieën op een rij aan dezelfde straat, zijn tot de laatste stoel bezet. De laatste zaak is zes weken geleden door Marjolein de Ligny en echtgenoot Ferry geopend. Marjolein: “Het loopt uitstekend en zo’n dag als vandaag maakt natuurlijk iedereen blij. Kijk ons terras heeft een wat andere functie dan in de reguliere horeca. Mensen eten er een ijsje, koffie met gebak of een wafel. Ze zitten er relatief kort. Wij zijn in die zin wat minder afhankelijk van een terras. Maar het is inderdaad geweldig levendig zo. Iedereen profiteert ervan.“ IJssalon Zoet is in de zomermaanden, te beginnen met mei, van 12 tot 21 uur open (daarbuiten van 12 tot 20 uur). Het terras sluit echter om als overal om 18 uur.

Intussen slaat Alice Weltevreden, juwelier en voorzitter van de Ondernemersvereniging Eerbeek een en ander met genoegen gade. “Ja joh, het maakt echt een verschil. Zoveel meer mensen op de been. Ik merk meteen dat mijn zaak daarvan profiteert. En als dan straks ook nog eens Stuyv Inn (nieuw café-restaurant aan de Stuyvenburchstraat – red) opengaat, dan zie ik het helemaal zitten aan dit plein.”

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 21 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 22 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 22 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38