Logo brummensnieuws.nl
<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" width="647"><tbody><tr><td valign="top" width="100%"><p>Rupsbestrijding in nachtelijk Empe. Foto: Yvonne Buis</p></td></tr></tbody></table>

Rupsbestrijding in nachtelijk Empe. Foto: Yvonne Buis

Het aaltje tegen de jeukrups!

BRUMMEN – De één hoorde ’s avonds laat een blazende haarföhn buiten, een ander dacht dat er ergens een vrachtwagen urenlang stationair stond te draaien en de derde noemde het “met donder en geweld”. De bestrijding van de eikenprocessierups is begonnen en dat behoorlijk wat herrie in de avonduren. 

Ook dit jaar zet de gemeente Brummen diverse middelen in om de eikenprocessierups te bestrijden. Afgelopen week werden er in Brummen, Empe en Eerbeek eikenbomen door middel van veel lucht en water met minuscuul kleine aaltjes besproeid. Deze aaltjes eten jonge eikenprocessierupsen op voordat ze volwassen zijn en de beruchte brandharen zich gevormd hebben. Men hoopt dat hierdoor de overlast voor mens en dier afneemt. De aaltjes, ook wel nematoden genoemd, kunnen echter niet tegen daglicht.

Aaltjes zijn 0,5mm klein. Foto: biobestrijding.

Dit is de reden dat het besproeiingsproces vanaf het eind van de avond tot in het begin van de nacht plaatsvindt. Deze manier van preventieve bestrijding van de eikenprocessierups wordt al een aantal jaren toegepast maar er zit één groot nadeel aan: de aaltjes beperken zich niet tot de eikenprocessierups maar richten zich ook op beschermde vlindersoorten. De gemeente zal om deze reden dan ook doorgaan met het wegzuigen van nesten op plaatsen waar veel mensen verblijven en het plaatsen van nestkasten voor mezen die de eikenprocessierupsen opeten, een oplossing die aanzienlijk minder herrie maakt.

Meer berichten
 


Week 18

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: