Afbeelding

Aftrap voor klompenpad Empe en Tonden

Algemeen

EMPE/ TONDEN - De gemeente Brummen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) maken een begin met de aanleg van een zogeheten klompenpad in het gebied Empe en Tonden. Een dergelijke wandelroute moet het landschap en de cultuurhistorie van Empe en Tonden beleefbaarder maken. Voor 18 mei staat voor belangstellenden een startbijenkomst gepland.

Het klompenpad bij Empe en Tonden wordt het tweede in de gemeente Brummen naast het al eerder gerealiseerde Leuvenschepad. Dat laatste is een wandelroute van veertien kilometer ten westen en zuiden van Leuvenheim. De route voert door uiterwaarden, over landgoederen, langs landhuizen en boerderijen in het buitengebied van Leuvenheim. Ook in Eerbeek, omgeving Hall en het gebied Voorstonden/Cortenoever zijn klompenpaden voorzien. De dorpsraad in Eerbeek heeft aangegeven dat ze graag een klompenpad wil ontwikkelen langs de beken en sprengen in Eerbeek. Daarbij zou een verbinding gemaakt kunnen worden naar het reeds bestaande klompenpad in Loenen, dat een 11 kilometer lange wandeling biedt op de overgang tussen het Veluwemassief en de IJsselvallei. De routes gaan regelmatig over het erf van een boer, langs een beekje of over een sloot, vaak is dat privéterrein. Er wordt daarom nauw samengewerkt met boeren en grondeigenaren die recreatief medegebruik toestaan. In sommige situaties wordt tijdelijk een alternatieve route aanbevolen. Bijvoorbeeld in het broedseizoen of als er een stier in de wei loopt. De bedoeling is de klompenpaden straks allemaal tot een netwerk te verbinden. In Gelderland en Overijssel liggen inmiddels 131 van deze met blauwe klompjes bewegwijzerde paden, terwijl er nog zo’n 25 in voorbereiding zijn.

Gemeente Brummen wil de klompenpaden graag omdat zo het (agrarisch) cultuurlandschap nog beter beleefbaar gemaakt kan worden. Daarnaast is er de verwachting dat de lokale ondernemers en de lokale economie baat hebben bij de ontwikkeling.

Op de (digitale) startavond voor het klompenpad Empe/Tonden wordt het project toegelicht. Deelnemers krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op thuisgestuurde kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen.

Aanmelden voor de avond kan via https://www.landschapsbeheergelderland.nl/klompenpad-empe-tonden. Belangstellenden die zich voor 11 mei aanmelden krijgen voorafgaand aan de bijeenkomst een postpakket met informatie om mee te kunnen denken over de route. Voor vragen over deze avond kan contact opgenomen worden met Bjorn van As van SLG: b.vanas@landschapsbeheergelderland.nl of 06-29321672.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 16 apr, 14:15
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 16 apr, 13:47
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00