De Blauwborst komt in steeds grotere getale voor. Foto: Erwin Jansen
De Blauwborst komt in steeds grotere getale voor. Foto: Erwin Jansen

Trendvolger rukt op

Algemeen

BRUMMEN - In heel Nederland is de afgelopen 20 jaar volop ingezet op het terugkrijgen van oorspronkelijk landschap en aanpassingen die zorgen voor meer biodiversiteit. In Brummen kennen we de Natura 2000 gebieden maar ook projecten zoals de Groene Opgave moeten ervoor zorgen dat ons landschap afwisselender wordt en aantrekkelijker voor diverse diersoorten. Zeker in het vogelbestand is een duidelijke verschuiving te bemerken.

In de gemeente Brummen zijn het Leusveld, Voorstonden en de Empese en Tondense heide drie voorbeelden van natuurgebieden die flink onderhanden zijn genomen. Natuurkenner en Vogelaar Norbert Lucassen ziet daardoor de nodige veranderingen: “Als je kijkt naar de Empese en Tondense Heide is daar vooral ingezet op een botanische verandering. Het doel was om de blauwgraslanden weer terug te krijgen. Wat je dan ziet is dat de verandering in flora ook de nodige invloed heeft op de fauna.”

Kleine Plevier
Wanneer de werkzaamheden in gang worden gezet zie je bijna altijd één vogeltje opduiken, de Kleine Plevier. “Dat is een vogeltje dat houdt van zandgronden met weinig vegetatie. Als er dus net veel werk is verricht in een gebied, zie je deze vogel vrijwel altijd gedurende één of twee jaar verschijnen. Begint het gebied weer dicht te groeien, met grassen of andere vegetatie, zal hij zijn heil weer elders zoeken.”
Maar op de Empese en Tondense heide zien we nog meer veranderingen. Vroeger was dit een bosgebied tegenwoordig is het veel natter met poelen en moeras. “De traditionele bosvogels zijn dus verdwenen; Grote Bonte spechten bijvoorbeeld, boomkruipers en vliegenvangers. Ik hoop dat deze dan maar vertrokken zijn naar andere, voor hun meer geschikte gebieden. Maar wat we wel veel meer zien zijn watervogels waaronder diverse eendensoorten.”

Opvallende nieuwkomer
Een opvallende nieuwkomer is de blauwborst. Een prachtig vogeltje met zijn brede oranje staart en zijn helder blauwe borst. Recent werd hij vakkundig vastgelegd door lokale natuurfotograaf Erwin Jansen die een groep van tien tot twaalf vogels zag. Lucassen: “De blauwborst zagen we veel in de rietlanden rond Lelystad, maar nu dat veel meer bebost raakt gaat hij op zoek naar ander geschikt gebied. Dat gebeurt hier dus. Er strijkt er eerst één neer en langzamerhand volgen er meer. Het zijn echt trendvolgers. Dus dat er nu al zo veel gezien worden verbaast mij niet. Het landschap zal dan wel goed moeten worden beheerd, want laat je de wilgen die in het riet groeien te groot worden, zullen ze ook hier weer verdwijnen. Het moet geen bosje worden in plaats van een moerasje.”

Zeearend dichtbij
De blauwborst was dus niet bijna uitgestorven, maar heeft zich slechts verplaatst. Zijn er ook vogels die in heel Europa meer kansen krijgen? “Ja’, zegt Lucassen, “de Zeearend. Ondertussen is er sprake van zo’n 12 tot 15 broedplaatsen. Hij rukt op langs de IJssel, dus we kunnen hem binnenkort ook hier verwachten. De eerste jonge dieren zijn al aan het rondsnuffelen of dit een geschikt broedgebied kan zijn. Hij is dichtbij.“

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 4 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 4 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 5 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36