Afbeelding

Brummen dient zienswijze in over Rhedens windmolenplan

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen heeft een zienswijze ingediend op het plan van Rheden om pal bij de grens tussen de beide gemeenten één of twee windmolens de plaatsen. Brummen is er niet op tegen, maar Rheden moet wel onder meer in overleg treden met Brummense bewoners in de gebieden in de buurt van de voorziene windmolens.

Rheden werkt als alle andere gemeentes in Nederland aan grootschalige opwek van duurzame energie. De gemeente wil in 2040 CO2-neutraal te zijn, waarbij zonnevelden en windturbines op dit moment het meest geschikt lijken om dat doel te bereiken. Probleem is alleen: waar laat je die voorzieningen. Er gelden veel beperkingen wat betreft de mogelijke locaties. Windmolens mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij woningen en bedrijven staan, de ecologie niet (teveel) schaden, de luchtvaart niet verstoren, de archeologie of de cultuurhistorie niet aantasten

Een van de locaties waarvan Rheden denkt dat weinig wettelijke belemmeringen ten aanzien van veiligheid en milieu kennen is het Soerense Broek. Dat ligt ten noorden van de dorpen Dieren en Spankeren; ten oosten van het Apeldoorns Kanaal. Rheden wil er twee windmolens bouwen. Bovendien wordt het als een kansrijk gebied gezien ten aanzien van grootschalige zonnevelden. Brummen ziet dat als “onderdeel van een groter gemeentegrens- overschrijdende cluster waarbij een groter landschappelijke samenhangend bosrijk gebied, met orthogonale (rechthoekige) ontginningsstructuur rond de Lichtenbelt (gemeente Brummen) wordt gemarkeerd.” Want inderdaad: Een van de grootste zoekgebieden van Brummen voor windmolens en zonnevelden ligt ten westen van Leuvenheim en grenst aan het Soerense Broek; dus aan het Rhedense zoekgebied. Inn de Brummense zienswijze wordt gesteld: “De plannen van de gemeente Rheden kunnen invloed hebben op de leefomgeving van de inwoners van Brummen. Brummenaren die wonen in het aangrenzende gebied van Soerense Broek moeten actief worden betrokken bij het verder onderzoeken en uitwerken van de mogelijkheden voor wind en zonne-energie in dit gebied.” Verder wordt erop gewezen dat er afstemming nodig tussen de Rhedense en Brummens plannen.

Inmiddels zijn omwonenden van het Rhedense zoekgebied een handtekeningenactie gestart tegen de plannen. Zij wijzen erop dat de locatie het natuurgebied Soerens Beekdal omvat, dat onlangs is ontwikkeld door agrariërs, grondeigenaren en Natuurmonumenten. In de nabijheid van het aangewezen zoekgebied is recent 25 hectare ontwikkeld, waarbij veel landschapselementen zijn hersteld. De plaatsing van windmolens verandert het landschappelijke en cultuurhistorische karakter van het gebied ingrijpend. Zij stellen verder dat het vrije uitzicht vanuit de direct omwonenden, de dorpen Spankeren, Laag-Soeren, de wijk Dieren Noordoost en Brummen en de rust in het natuurgebied worden verstoord, waardoor de kwaliteit van de natuur en de woonomgeving daalt. Bovendien zullen de molens nadelige gevolgen hebben voor het toerisme in het gebied als gevolg van verlies van rust, ruimte en natuurgevoel in de omgeving. De leefbaarheid van de woonomgeving en de gezondheid van de bewoners zullen ernstig te lijden hebben van de slagschaduw van de wieken, de knipperende rode lichten en de indringende geluidsproductie. Inmiddels hebben bijna 1650 mensen de petitie ondertekend.
De handtekeningenactie die gestart is door bewoners van de Hammelerbuurt bij Brummen (waarover deze krant eerder berichtte) is inmiddels door 600 mensen ondertekend. Zij ageren tegen de mogelijke plaatsing van windmolens in de landgoederenzone. Ook deze opstellers hebben grote zorgen over de gevolgen van hoge windmolens voor het cultuurhistorische karakter van het gebied, de horizonvervuiling en de kwaliteit van leven en gezondheid.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 5 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43