Rosanne van Herksen. Foto: GroenLinks
Rosanne van Herksen. Foto: GroenLinks

Brummense werkgroep “Respect” gaat van start

Algemeen

BRUMMEN - De Brummense Werkgroep “Respect” gaat van start. Na voorbereidende werkzaamheden zullen dit jaar de eerste activiteiten plaatshebben. Dat zegt Rosanne van Herksen, raadslid voor GroenLinks in Brummen en initiatiefnemer voor het project. De werkgroep beoogt meer respect te kweken tussen mensen onderling.

Van Herksen (GroenLinks) diende tijdens de raadsvergadering in november vorig jaar een motie in om de werkgroep op te richten. Ze deed dat naar aanleiding van de week van het respect die kort daarvoor was gehouden. Dat is een nationale bewustwordingscampagne die zich in belangrijke mate richt op de jeugd.

Van Herksen: “Allerlei ontwikkelingen in de maatschappij gaven mij het gevoel dat het belangrijk is om respect tussen mensen te bevorderen. Want dat verdienen we allemaal ongeacht leeftijden, kleurtjes geaardheid, noem maar op. Inmiddels zijn we begonnen. We zijn gesprekken aangegaan met diverse mensen die een bijdrage willen leveren in zowel het genereren van ideeën als in de uitvoering. Als je dan in gesprek bent met mensen zie je ook dat er genoeg ideeën opborrelen.”
Zo passeerden ideeën als een fraai respect-logo te maken door een kind of een kunstenaar, lezingen te geven, een regenboogzebrapad aan te leggen of te speeddaten met een wildvreemde de revue.

Inmiddels participeert een aantal enthousiaste mensen in de werkgroep vanuit verschillende invalshoeken (onder meer sport, cultuur, onderwijs, ambtenarij en zorg).
Van Herksen: “Maar we kunnen meer mensen gebruiken. Niet alleen mensen met ideeën rondom dit thema, maar ook mensen die zich willen inzetten op een andere manier. Bijvoorbeeld door iets te timmeren, workshops en lezingen te organiseren, iets te schrijven, kunst te maken, kaartjes te drukken of door sponsoren te zoeken. Het belangrijkste is dat we van start gaan. En daarna dat de werkgroep een lange adem heeft. Niet één keer vlammen, maar we willen respect én inclusiviteit langdurig en met regelmaat op de agenda zetten.”

In eerste project heeft inmiddels voeten in aarde gekregen. Dorpsdichteres Marije Verbeeck heeft een gedicht geschreven over het onderwerp respect/inclusiviteit. Het heet ‘Liedje voor allemaal’.
Van Herksen: “Nu is het aan de werkgroep om een mooie plek voor dit gedicht te vinden. Wordt het voorgedragen, geprojecteerd op een gebouw, geschilderd op een gevel, gedrukt op kaartjes…? Ik nodig iedereen uit om mee te denken.”

Wie de werkgroep wil ondersteunen kan contact opnemen via: werkgroeprespectbrummen@gmail.com of 06-45740223 (Rosanne van Herksen). De werkgroep komt voorlopig online ‘samen’.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 6 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 6 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 6 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 8 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 8 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 8 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 8 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 8 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 9 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 9 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 9 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 9 uur geleden