Logo brummensnieuws.nl
<p>DiGicoach Roy Bosman</p>

DiGicoach Roy Bosman

Digicoach Roy

BRUMMEN - Uitnodigingen voor een online clubje, phishing mails, telefoons die vol zijn. Roy weet er wel raad mee, maar veel Brummense ouderen niet. Zeker tijdens het afgelopen jaar, waarin ineens veel digitaal moest, was hij een rots in de branding voor velen van hen.

Toen de drieënveertigjarige Roy Bosman elf jaar geleden werd geconfronteerd met niet-aangeboren hersenletsel, kon hij zijn baan in de facilitaire dienstverlening niet meer voortzetten. Op en neer reizen, veertig uur per week bezig en de nodige werkdruk: het lukte niet meer. Thuis achter de geraniums leek hem echter een slecht idee, dus ging hij bekijken wat de mogelijkheden voor hem waren. Via Welzijn Brummen kwam hij onder andere terecht bij Buurtklus, een project waarbij dorpsgenoten kleine klussen in en om het huis kunnen aanmelden en hulp krijgen van vrijwilligers. Daaronder vallen ook de computer- en TV-klussen die Roy op zich neemt.

PC-hulp en inloopspreekuur

Roy is niet alleen maar actief bij Buurtklus, ook Seniorweb kan op zijn hulp rekenen. Hij is een van de landelijke vrijwilligers van de PC-hulp die leden helpt met allerlei problemen. “Mensen willen tegenwoordig steeds vaker checken of iets veilig is. Er zijn zoveel valse berichten in omloop met links die je beter niet kunt aanklikken, dat mensen graag even willen dat je meekijkt.” Voor veel mensen is het lastig te onderscheiden wat echt is en wat nep, laat staan voor de oudsten onder ons. Roy kreeg eens een meneer aan de lijn die schoorvoetend toegaf op een site met schaars geklede dames te zijn geweest en vervolgens een mail kreeg van iemand die beweerde webcambeelden te hebben van de man en die enkel tegen betaling zou wissen. “Die mail was puur toeval, want dat bericht wordt aan miljoenen mensen tegelijk gestuurd in de hoop dat een deel van de mensen zich aangesproken voelt, maar die meneer was echt bang dat hij daadwerkelijk gechanteerd werd.” Aan Roy de schone taak om zo’n man ter vertellen hoe het zit. ”Het beantwoorden van die vragen kan ik in mijn eigen tempo vanuit huis doen, ideaal voor mij.”

Meer berichten
 


Week 15

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: