Logo brummensnieuws.nl
<p>Jose van der Meulen krijgt haar vaccinatie. Foto: Marion Verhaaf</p>

Jose van der Meulen krijgt haar vaccinatie. Foto: Marion Verhaaf

In de rij voor de Corona vaccinatie

EERBEEK – In het ruime onderkomen van het Cultuurhuis Pater Dekker vond op donderdag 1 april de eerste vaccinatie plaats met het AstraZeneca vaccin (AZ). Drie huisartspraktijken in Eerbeek riepen ieder ongeveer 125 patiënten op. Om alles coronaproof te organiseren zijn er tijdvakken gemaakt en looplijnen in het Cultuurhuis Pater Dekker. 

“Het is een perfecte samenwerking,” zegt Praktijkmanager Jantine Woldendorp van Huisartsenpraktijk Bouman in Eerbeek. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aanwezig en de medewerkers van de apotheek maken de prikken. Zij kregen hiervoor een landelijk webinar. “Weken terug zijn we gestart met de vaccinatie in kleinschalige woonzorgcentra. Nu volgen de eerste doelgroepen die door de overheid worden aangewezen. Iedereen die geboren is in 1956 en 1957 heeft een oproep gehad,” aldus Woldendorp. Een mondkapje is verplicht uiteraard. De patiënten komen in tijdsblokken met hun gezondheidsverklaring, indien zij bloedverdunners slikken moet dit worden gemeld. Bij binnenkomst wordt de ID gecheckt en dan volgt direct de registratie voor de volgende prik over 12 weken. Daarna krijgen zij de prik in de bovenarm. Na de prik dienen de patiënten een kwartier lang op een andere stoel te blijven zitten, het mondkapje gaat dan af. Zo kunnen de mensen van het Rode Kruis hen goed observeren. Er zijn twee artsen aanwezig om eventueel bij te springen. Na de 15 minuten kunnen zij naar huis.

“Fijn dat ik hem gehad heb!”

José van der Meulen is één van de mensen die de oproep tot vaccinatie kregen. Ze is 63 jaar en is blij dat de prik erin zit. De eerste oproep kreeg zij 18 maart maar die ging toen niet door. Ze zegt het vreemd te vinden dat haar man (ouder dan zij zelf) nog geen vaccinatie heeft gehad. Huisartsen prikken nu de patiënten onder de 65, zijn oproep komt dus nog. “De griepprik haal ik nooit. Maar deze prik vond ik zo belangrijk om te halen. Corona is zo grimmig en anders komen we er niet vanaf! Een aantal kennissen kreeg Corona en dat was niet niks. Eentje lag al vanaf januari in het ziekenhuis en krabbelt nu langzaam op.” 

Ook Karin Hordijk (64jr) was opgeroepen. “Het is heel goed georganiseerd hier en het gaat lekker snel. Via dokter Korpershoek heb ik mijn oproep gekregen, datum en tijd stonden in de brief dus hoefde ik niet zelf een afspraak te maken. Ik vind het fijn dat ik zo snel mijn vaccinatie heb gekregen, alleen is het jammer dat mijn man nog even moet wachten. Hij is iets ouder.”

Updates RIVM

Elke week krijgen de huisartspraktijken updates van het RIVM en de landelijke huisartsenvereniging. De huisartsen krijgen ook enorm veel vragen over het vaccin. “Sommige patiënten geven aan dat zij liever een ander vaccin krijgen, maar daar hebben wij geen enkele invloed op!” zegt Woldendorp. “De overheid beslist welk vaccin we als huisarts krijgen.” Wel kan zij al melden dat wanneer u in het afgelopen half jaar voor uw vaccinatie zelf Corona heeft gehad, een tweede prik niet nodig is. Dan hebt u namelijk zelf al antistoffen aangemaakt en volstaat een enkele vaccinatie. Het voordeel van AZ is dat het in kleinere dosis geleverd kan worden en de bewaartemperatuur is hoger dan bijvoorbeeld bij Pfizer en in de koelkast te bewaren. Een aangeprikte flacon is 6 uur te gebruiken. En mocht er nog iets overblijven na het vaccineren op deze dag, dan worden mensen van de reservelijst opgeroepen. Zij moeten dan wel binnen 10 minuten in de vaccinatielocatie aanwezig zijn. “De huisartsen onderstrepen het belang van de vaccinatie, alleen zo kunnen we de verspreiding van Corona stoppen!”

Meer berichten
 


Week 15

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: