Logo brummensnieuws.nl

Helder en goed plan Centrum Eerbeek

INGEZONDEN - Ik ben blij verrast door de recente berichtgeving over de centrumplannen voor Eerbeek. Logische keuzes worden er gemaakt, met de optie om de Action te verhuizen naar het bestaande plan aan de Stuyvenburgstraat gekoppeld aan het feit om aan de Stuyvenburgstraatzijde winkelunits te creeeren als vervanging van de ‘dode’ winkelruiten die de Plus nu heeft. Als ik mij goed herinner heb ik hier ooit als eens in een ingezonden brief, lang geleden, voor gepleit. Ook als ik kijk welke impact het pand van Stuyv-Inn nu al heeft, dan hoop ik echt dat alle andere eigenaren van panden dezelfde aanpassing aan hun pand willen doen. Ben ook benieuwd wat een Welstandcommissie hiervan vindt. Allemaal positief nieuws dus en ik hoop dat de verhuizing van de Action ook aan een goede prikkel gaat geven aan de mensen achter de winkels van de HEMA, Ter Stal en wellicht een paar anderen. Het idee om winkelruimtes aan het Oranje Nassauplein om te bouwen naar appartementen dient dan meerdere doelen; niet alleen de concentratie van winkels, maar ook het gebrek aan woonruimte oplossen.

Ik zie het al voor mij: een sterk compact centrum in Eerbeek met enkele trekkers, maar zeker ook leuke kleine shopwinkels en wat horeca. Diversiteit is daarbij cruciaal, niet louter gaan voor vervlakking maar ook kwaliteit borgen. In dat licht wil ik een lans breken voor de Wereldwinkel. Dat is bij uitstek een winkel die iets toevoegt aan ons centrum, niet alleen omdat dit de enige wereldwinkel is in onze regio en daarmee ook bezoekers uit wijdere omgeving aantrekt. Maar vooral voor de variëteit die broodnodig is tussen de landelijke ketens. Ik hoop van ganser harte dat verhuurders van de panden samen met de Gemeente Brummen een mooie plek voor de Wereldwinkel gaat regelen. Met name vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen met de waarden die een Wereldwinkel nastreeft, zou de Gemeente Brummen hier het voortouw in moeten nemen, minimaal in voorwaarden scheppend. Kleine tip van mij, verhuis het politiebureau naar het Oranje Nassauplein en geeft de Wereldwinkel hier haar plek tegen minimale kosten. Zo kan de Gemeente Brummen haar onbegrijpelijke misser om een dienst te vestigen in een winkelunit, rechtzetten.

Tot slot het plan van de Jumbo voor de uitbreiding. Het klinkt zeker logisch en een horecafunctie zou mooi zijn, evenals verbetering van de logistiek. Maar om hier nu één van de weinige karakteristieke panden die Eerbeek nog rijk is voor te slopen vind ik wat al te makkelijk. De Jumbo heeft al een hele parkeerplaats gekregen door een ander karakteristiek pand in het Eerbeekse centrum te slopen, kan dit niet anders? Ook hier moet de Gemeente Brummen haar verantwoordelijkheid nemen.

Peter Hommel

Meer berichten
 


Week 15

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: