Logo brummensnieuws.nl
<p>Irina bij haar Armeense abrikozenstekken.</p>

Irina bij haar Armeense abrikozenstekken.

Armeense abrikozen veroveren de regio

EMPE -Met haar man en drie kinderen vluchtte ze uit Armenië naar Nederland. Nu teelt ze abrikozenbomen met de pitten uit haar thuisland. Deze deelt zij uit aan liefhebbers uit de hele regio. “Dit is mijn manier van ‘dank jullie wel’ zeggen.”

Het was 1998 toen Irina Danieljans in Nederland terechtkwam. Na verblijf in enkele asielzoekerscentra kreeg zij een huis toegewezen in Zutphen waar zij nog altijd woont. Nederland is haar thuis geworden maar haar hart ligt nog altijd in Armenië. Op één van haar reizen naar familie kreeg zij een idee.

Boompjes
Irina: “De abrikoos is een inheemse boomsoort in Armenië en de vruchten zoals je die daar eet lijken niet op wat je hier in de winkel koopt. Zo kwam het idee om dit te delen. Ik neem vanuit Armenië de pitten mee en kweek deze in potten op tot kleine boompjes. Die deel ik vervolgens uit. In het begin was dat alleen aan bekenden. Ondertussen staan er al boompjes in de hele regio. Drie in Empe, maar ook in Zutphen, Vorden en Eefde. En ik heb er zelfs twee meegenomen naar Amerika.”

Boek
“Ik maak van iedereen een foto en vraag wat in mijn boek te schrijven. Zo leg ik precies vast waar ze blijven. Ik heb er tot nu toe 22 uitgedeeld maar dit jaar heb ik bijna 100 stekken. Hebben mensen dus interesse, laat mij maar weten. Iedereen is hier zo goed voor ons geweest, dit is mijn manier om Nederland te bedanken. Het geeft mij enorm veel positieve energie.”

Meer berichten
 


Week 15

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: