Afbeelding

Bewoners Overmarsch starten protest

Algemeen

EMPE – Niet alleen Brummen maar ook de gemeente Zutphen kijkt volop naar de mogelijkheden voor aanleg van zonneparken. Eén van de alternatieven ligt op een steenworp afstand van de Brummense gemeentegrens direct naast het dorp Empe. Bewoners van dit gebied zijn een petitie gestart die afgelopen dinsdag is aangeboden aan de Zutphense gemeenteraad.

De zeven gemeenten in de Cleantech Regio, waar zowel Brummen als Zutphen onder vallen, werken samen aan de Regionale Energie Strategie (RES). In deze strategie staat beschreven hoeveel opwek van zon- en windenergie de Cleantech Regio in de periode tot 2030 wil realiseren. De gemeente Zutphen heeft daarop een lokaal plan gepresenteerd waar De Overmarsch wordt genoemd als ‘kansrijk gebied’ voor een zonnepark. Medio april maakt de gemeente de RES 1.0 al openbaar waarna op 20 april een online bijeenkomst volgt.

Petitie
Inwoners van dit gebied, dat ligt ten oosten van Empe en Tonden, langs de N345 naar Zutphen, hebben grote bezwaren tegen de aanleg van het zonnepark, met panelen tot wel 2,5 meter hoogte. Inwoner van De Hoven Geert Leerink startte een petitie en overhandigde virtueel de 655 handtekeningen aan wethouder Matser. “Wij vinden het onwenselijk dat een dergelijk park wordt gebouwd in een gebied dat door de gemeente is aangemerkt als belangrijk land- en tuinbouwgebied. Daarbij grenst het aan natuurgebieden behorende bij Natura2000.” Naast diverse inhoudelijke vragen, ook over eventuele alternatieven, gaf Leerink aan dat de bewoners veel te laat betrokken zijn in de besluitvorming.

Niet ingelicht
Ook veehouder Gerrit Hunnekink, wiens familie al bijna 100 jaar op deze gronden boert, hoorde pas heel laat van de plannen. “We kwamen er eigenlijk per toeval achter, Zutphen heeft ons als omwonende niet tijdig benaderd. Terwijl op een deel van de nu als kansrijk aangewezen weilanden mijn koeien lopen. Ik heb die grond nodig; voor het voer, maar ook mijn fosfaat en stikstofrechten zijn hierop gebaseerd. Windmolens werden in het verleden afgewezen omdat ze het beschermde stadsgezicht zouden aantasten. Alsof dit dat niet gaat doen! Waarom legt de gemeente de parken niet dichter bij de stad, daar waar de meeste energie wordt gebruikt? Of op daken? Ik mag deze grond niet eens egaliseren omdat het van vroeger uit de uiterwaarden van de Oude IJssel waren. En nu mogen er wel zonnepanelen worden geplaatst, waardoor zonlicht de bodem niet bereikt en er ook geen sprake is van CO2 omzetting. Voor mij is dat onbegrijpelijk.”

Uit de krant

Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 22 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 23 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 23 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen gisteren
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen gisteren
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen gisteren
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21