Logo brummensnieuws.nl

Bewoners Overmarsch starten protest

EMPE – Niet alleen Brummen maar ook de gemeente Zutphen kijkt volop naar de mogelijkheden voor aanleg van zonneparken. Eén van de alternatieven ligt op een steenworp afstand van de Brummense gemeentegrens direct naast het dorp Empe. Bewoners van dit gebied zijn een petitie gestart die afgelopen dinsdag is aangeboden aan de Zutphense gemeenteraad.

De zeven gemeenten in de Cleantech Regio, waar zowel Brummen als Zutphen onder vallen, werken samen aan de Regionale Energie Strategie (RES). In deze strategie staat beschreven hoeveel opwek van zon- en windenergie de Cleantech Regio in de periode tot 2030 wil realiseren. De gemeente Zutphen heeft daarop een lokaal plan gepresenteerd waar De Overmarsch wordt genoemd als ‘kansrijk gebied’ voor een zonnepark. Medio april maakt de gemeente de RES 1.0 al openbaar waarna op 20 april een online bijeenkomst volgt.

Petitie
Inwoners van dit gebied, dat ligt ten oosten van Empe en Tonden, langs de N345 naar Zutphen, hebben grote bezwaren tegen de aanleg van het zonnepark, met panelen tot wel 2,5 meter hoogte. Inwoner van De Hoven Geert Leerink startte een petitie en overhandigde virtueel de 655 handtekeningen aan wethouder Matser. “Wij vinden het onwenselijk dat een dergelijk park wordt gebouwd in een gebied dat door de gemeente is aangemerkt als belangrijk land- en tuinbouwgebied. Daarbij grenst het aan natuurgebieden behorende bij Natura2000.” Naast diverse inhoudelijke vragen, ook over eventuele alternatieven, gaf Leerink aan dat de bewoners veel te laat betrokken zijn in de besluitvorming.

Niet ingelicht
Ook veehouder Gerrit Hunnekink, wiens familie al bijna 100 jaar op deze gronden boert, hoorde pas heel laat van de plannen. “We kwamen er eigenlijk per toeval achter, Zutphen heeft ons als omwonende niet tijdig benaderd. Terwijl op een deel van de nu als kansrijk aangewezen weilanden mijn koeien lopen. Ik heb die grond nodig; voor het voer, maar ook mijn fosfaat en stikstofrechten zijn hierop gebaseerd. Windmolens werden in het verleden afgewezen omdat ze het beschermde stadsgezicht zouden aantasten. Alsof dit dat niet gaat doen! Waarom legt de gemeente de parken niet dichter bij de stad, daar waar de meeste energie wordt gebruikt? Of op daken? Ik mag deze grond niet eens egaliseren omdat het van vroeger uit de uiterwaarden van de Oude IJssel waren. En nu mogen er wel zonnepanelen worden geplaatst, waardoor zonlicht de bodem niet bereikt en er ook geen sprake is van CO2 omzetting. Voor mij is dat onbegrijpelijk.”

Meer berichten
 


Week 15

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: