Afbeelding

618 inwoners doen mee aan onderzoek inwonerspanel

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – Om in te spelen op de veranderingen op het gebied van wonen en zorg, werkt de gemeente Brummen aan een Woonzorgvisie. Hiervoor is onder andere input gevraagd van inwoners via het panel Brummen Spreekt. 618 inwoners vulden de vragenlijst in. Naast vragen over ‘wonen met zorg’ waren er ook enkele jaarlijks terugkerende vragen over de gemeentelijke dienstverlening en de ervaring met het inwonerspanel. De uitkomsten van de onderzoeken staan in het onderzoeksrapport op www.brummenspreekt.nl.

Mensen willen (of moeten) steeds vaker zelfstandig wonen, ook bij ouderdom, ziekte of met een beperking. Door vergrijzing en veranderende wetgeving neemt dit aantal toe. Hiervoor zijn voldoende passende woningen en zorg nodig. Maar ook bijvoorbeeld de aanwezigheid van winkels en medische voorzieningen in de buurt.

Input voor Woonzorgvisie

 Het gemeentebestuur wil nog voor de zomervakantie een visie vaststellen over ‘wonen met zorg’. Hiervoor is eerst inzicht nodig in de huidige en toekomstige woonzorgopgaven. Daarom wordt allerlei informatie verzameld. Onder andere via gesprekken met partijen zoals zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporatie en woonzorgaanbieders, huisartsen en ouderenbond. De gemeente wil daarnaast weten hoe inwoners aankijken tegen wonen in Brummen/Eerbeek, ook als men ouder wordt of (meer) zorg nodig heeft. En hoe men denkt over de aanwezigheid van kwetsbare mensen in de eigen buurt. De uitkomsten van het onderzoek onder het inwonerspanel betrekt de gemeente bij het opstellen van de Woonzorgvisie. Donderdag 11 maart wordt de gemeenteraad in een openbare (online) vergadering bijgepraat over ‘wonen met zorg’. Meer informatie over het hoe en waarom van de Woonzorgvisie staat op www.brummen.nl/woonzorgvisie.

Gemeentelijke dienstverlening

Het inwonerspanel kreeg daarnaast enkele vragen over de gemeentelijke dienstverlening. Deze vragen keren jaarlijks terug, zodat een vergelijking mogelijk is. Het panel waardeert de dienstverlening met het rapportcijfer 6,7. De gemeentelijke communicatie en informatie krijgen hetzelfde cijfer. Het cijfer voor de samenwerking met inwoners en organisaties toont nog steeds een stijgende lijn: van een 6,0 in 2018 naar een 6,4 in 2019 en nu een 6,6. De rapportage biedt weer waardevolle informatie om te sturen op de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

Inwonerspanel

De panelleden kregen ook vragen over hun ervaringen met het panel. Dit levert het rapportcijfer 7,2 op (tegen 7,1 in 2019). Steeds meer panelleden hebben het gevoel dat er ook echt iets met de uitkomsten van onderzoeken gebeurt (40% nu tegenover 30% in 2019). In 2019 vond nog 25% dat er niets mee gedaan wordt, nu is dit gedaald naar 19%.

Aanmelden

Het inwonerspanel Brummen Spreekt bestaat sinds eind 2014 en telt meer dan 1200 panelleden. Iedere inwoner vanaf 16 jaar kan zich aanmelden. Ongeveer driemaal per jaar kunnen panelleden hun mening geven over een actueel onderwerp. Inschrijven kan via www.brummenspreekt.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 10 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 10 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 11 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 11 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38