Afbeelding

Brummense schilder in Sterren op het Doek

Algemeen

HILVERSUM - Het televisieprogramma Sterren op het Doek is al jaren een hit bij Omroep MAX. Een bekende Nederlander wordt geïnterviewd terwijl drie talentvolle kunstenaars een portret maken wat resulteert in verrassende kunstwerken. In de uitzending van dit weekend mag de jonge schilder Jelle van de Ridder een portret schilderen van TV-bioloog Freek Vonk.

Voor Jelle van de Ridder (25) een hele eer: “Een top-ervaring!”, begint de oud-Brummenaar, “Ik schilder veel portretten maar ook landschappen en stillevens en werk vooral in olieverf. Ook teken ik met inkt en kroontjespen. Schilderen heeft voor mij iets mystieks. Het is zo moeilijk om te zeggen wanneer iets ‘goed’ is. Je experimenteert net zo lang tot het opeens klopt en je goud in handen hebt. Ook het ambachtelijke deel vind ik mooi. Ik heb me echt verdiept in hoe pigmenten en olie met elkaar samenwerken, dat is halve scheikunde. En, hoe meer je weet, hoe beter toepasbaar en mooier het resultaat.”

Verjaardagsgeld

Jelle van de Ridder begon al jong met schilderen. “Van het geld dat ik voor mijn twaalfde verjaardag kreeg kocht ik een setje acrylverf. Daar begon het allemaal mee, en het ging gelijk best lekker. Tijdens mijn middelbare schooltijd, op het Stedelijk Lyceum in Zutphen, ben ik mij steeds verder gaan ontwikkelen maar les heb ik nooit gehad. De kunstacademie heb ik wel even overwogen maar ik besloot toch maritieme techniek te gaan studeren. Vandaar dat tegenwoordig Rotterdam mijn thuis is. Maar ik kom nog regelmatig bij mijn ouders in Cortenoever, daar liggen mijn ‘roots’ en ooit keer ik er ook weer terug. Na mijn studie ben ik gaan werken als ingenieur van schepen, maar bewust voor vier dagen in de week. Op maandag ben ik in mijn atelier te vinden. Mijn ingenieurswerk vind ik mooi, maar schilderen nog veel interessanter, daar ligt echt mijn ambitie. Als het even kan, ga ik in de toekomst alleen nog maar schilderen.”

Netwerk
Vorig jaar werd Van de Ridder verkozen om een zelfportret in te sturen voor de Nederlandse Portretprijs. Deze mocht hij in Amsterdam exposeren. “Een mooie kans. Niet zozeer omdat ik er meer opdrachten uit heb verkregen, maar wel omdat ik een heel leuk netwerk heb kunnen opbouwen. Er waren daar diverse Rotterdamse kunstenaars waar we nu een groepje mee vormen, regelmatig nemen we een kijkje in elkaars ateliers. Het portret dat daar naast de mijne hing was gemaakt door Rosa Boomsma. Zij bleek twee straten bij mij vandaan te wonen en heeft vorig jaar bij Sterren op het Doek Eva Jinek geportretteerd. Zij tipte mij hierover.”

Freek Vonk
Wie ze moesten portretteren was een verrassing voor de deelnemers van het televisieprogramma. Jelle: “Ik kende Freek Vonk alleen als de extraverte leguanenliefhebber, maar nu was hij heel rustig. Hij sprak met Özcan Akyol over zijn werk als bioloog, zijn interessante onderzoeken. Freek is een forse persoonlijkheid met best een knokige kop, dat maakte het heel leuk om aan te werken. Op de eerste opnamedag mag je drie uur aan een doek werken, maar dat is veel te weinig om echt iets moois te maken. Hierna heb je drie weken om iets af te leveren. Ik ben thuis helemaal opnieuw begonnen. Het is een groot klassiek portret geworden in de stijl van Rembrandt, veel verschillen in licht en donker. En groen, dat komt er ook veel in terug. Meer mag ik er niet over zeggen”, zegt hij lachend, “iedereen moet maar gewoon gaan kijken.”
Sterren op het Doek, afl. Freek Vonk. Zaterdag 13 maart, 20.35 NPO 2

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 5 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 7 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 7 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 8 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 8 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 8 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 8 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 8 uur geleden