Deel patiënten achter met gebitscontroles
Logo brummensnieuws.nl

Deel patiënten achter met gebitscontroles

EERBEEK - Een deel van de patiënten die die normaal reguliere tandartsenzorg ontvingen, krijgt die nu niet of minder. Oorzaak is het coronavirus. Mensen denken mogelijk dat deze zorg is afgeschaald of durven de tandarts niet te bezoeken uit vrees voor mogelijke besmetting. Dat zegt tandarts Ed Tervoort van de Tandartsenpraktijk Loenenseweg in Eerbeek.

Zijn praktijk deed een analyse van het patiëntenbestand en daaruit bleek dat een grote groep patiënten de praktijk in 2020 of zelfs nog langer niet bezocht heeft. Volgens Tervoort heeft dat te maken met de coronacrisis. “In maart vorig jaar, toen de crisis serieus voet aan de grond kreeg, was veel nog onbekend. We wisten bijvoorbeeld niet exact hoe het virus zich kon verspreiden. We zijn toen ook vijf weken dicht geweest.”
De sluiting in maart/april voor de reguliere tandartsenzorg en de berichtgeving over de mogelijke verspreidingsmogelijkheden van het virus, waren er volgens Tervoort debet aan dat een deel van patiënten zorg ging mijden. Dat is niet nodig, zegt hij. Bezoek aan de tandarts is veilig.

Tervoort: “Natuurlijk, net zoals veel zorgverleners heb je ook als tandarts intensief contact met je patiënten. Je wil dus zeker ervoor zorgen dat je veilige zorg levert. Neem een behandeling van gaatjes of het verwijderen van tandsteen. Door de snel roterende instrumenten die daarbij worden gebruikt in combinatie met water ontstaan aerosolen, wolkjes hele fijne druppeltjes die potentieel het coronavirus kunnen verspreiden. Dus moet je ervoor zorgen dat dat niet gebeurt. Dat doen we door patiënten goed te laten spoelen met een verdund waterstofperoxide mengel dat eventuele virusdeeltjes elimineert. Goede afzuiging van vocht tijdens de behandeling is een tweede. Natuurlijk hanteren we mond- of gezicht bedekkende maskers. Maar feitelijk begint het al voor de patiënt de praktijk bezoek. De hele triage wordt afgewikkeld. Mensen met klachten die op besmetting kunnen duiden, of die familieleden hebben met klachten worden verzocht een nieuwe afspraak te maken. Mondkapjes dragen in de wachtkamer, alleen komen, dat alles leven we na. De kans dat je bij de tandarts besmet raakt is zeer klein. Uit onderzoek hier, maar ook in de VS is gebleken dat maar 0.9 procent van de tandartsen besmet is geweest.”

Tervoort vindt het jammer als mensen op onterechte gronden de zorg mijden. “En dat zeg ik niet met als reden dat ik meer patiënten wil. Maar omdat je met preventie klachten kunt voorkomen. En de simpele reden dat een gaatje steeds groter wordt. Minder en geringe klachten zijn goed voor de patiënten en besparen ook nog eens een hoop geld”.

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: